Emma Malmlöf.
1 av 4
Emma Malmlöf.
Quetzala Blanco.
2 av 4
Quetzala Blanco.
Eric Rosén
3 av 4
Eric Rosén
Veckans panel består av...
4 av 4
Veckans panel består av...

Bör det bli lagligt att köpa sex i Sverige?

VECKANS PANEL. I Sverige är det lagligt att sälja sex - men inte att köpa. Bör även köpandet bli lagligt? Vi frågade vår panel.


Quetzala Blanco:

- Ja, jag tycker att det ska vara lagligt att både köpa och sälja sex i Sverige. Även fast många kanske tycker det är moraliskt förkastligt så handlar det i min bok bara om frihet.

Emma Malmlöf:

- Jag har väldigt svårt att förstå de personer som faktiskt förespråkar att den här typen av "verksamhet" ska legaliseras. Det handlar om att köpa en annan människa. Om man gör det förstår man inte dennes värde.

- Jag förstår att det kan finnas vissa, få, fördelar med att legalisera. Men jag tror knappast att man helt kommer undan att människor tvingas till något de inte vill göra, och det är trots allt det vi vill jobba för att det ska stoppas. Hoppas jag. Inte att det inte ska bli straffbart för något äckel att, i stort sett, äga en människa under en timme. Eller att få in skatt på det hela.

Eric Rosén:

- Jag tycker som princip inte att det ska vara lagligt att köpa sex, eftersom det så tydligt understryker det patriarkala samhället där kvinnor över huvud taget ofta värderas som kroppar och varor snarare än som individer - och där männen historiskt sett och än i dag har pengarna och makten att köpa kvinnor. På så sätt är det en självklarhet.

- Sen finns det andra aspekter där man ser till bland annat en grupp män som säljer sex till andra män och visat sig kanske inte alls fara illa på samma sätt samt gruppen kvinnliga prostituerade som skulle kunna få bättre skydd, villkor, socialförsäkringar och liv som helhet om det fanns lagligt och reglerat. Jag har förståelse för deras invändningar och frågan är inte vrålsimpel. Men som princip kan jag inte annat än vara emot det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!