Oliver Persson, 15 år, fick rå kyckling i kycklinggrytan som serverades på Viktoriaskolan i Borgholm. Ett skolkök som ägs av företaget Borgholm Energi AB, känt för en del kontroverser gällande skolmaten sedan tidigare.
1 av 3
Oliver Persson, 15 år, fick rå kyckling i kycklinggrytan som serverades på Viktoriaskolan i Borgholm. Ett skolkök som ägs av företaget Borgholm Energi AB, känt för en del kontroverser gällande skolmaten sedan tidigare. - Foto: privat
– "Det här är något som ska föreställa någon slags kycklinggryta. Enda problemet är att man måste slå ihjäl kycklingen en gång till innan man kan äta den. Kyckling som fortfarande kacklar är inte min grej."
2 av 3
– "Det här är något som ska föreställa någon slags kycklinggryta. Enda problemet är att man måste slå ihjäl kycklingen en gång till innan man kan äta den. Kyckling som fortfarande kacklar är inte min grej." - Foto: privat
Åsa Amner, kostchef på Borgholms Energi AB, säger att Oliver Persson på Slottsskolan i Borgholm alltid är välkommen att kontakta henne direkt framöver, om han inte är nöjd med skolmaten.
3 av 3
Åsa Amner, kostchef på Borgholms Energi AB, säger att Oliver Persson på Slottsskolan i Borgholm alltid är välkommen att kontakta henne direkt framöver, om han inte är nöjd med skolmaten. - Foto: privat

Oliver, 15, fick rått kött i skolan: "Kyckling som fortfarande kacklar är inte min grej"

Omkring 8000 svenskar matförgiftas varje år av rått kycklingkött. Ändå fick eleven Oliver Persson i Borgholm just det till lunch i skolan. Det här är inte första gången som skattefinansierade matleverantören Borgholms Energi AB hamnar i blåsväder.


– Det här är något som ska föreställa någon slags kycklinggryta. Enda problemet är att man måste slå ihjäl kycklingen en gång till innan man kan äta den. Kyckling som fortfarande kacklar är inte min grej.

Det säger Oliver Persson i klass 8 på Slottsskolan i Borgholm till Nyheter24 och #Skolmatskollen. Slottsskolan är en 6-9-skola med ungefär 300 elever, som äter lunch i närliggande Viktoriaskolans storkök, där maten tillagas.

Rå kyckling kan innehålla campylo- och salmonellabakterier, som orsakar magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré och feber och i vissa fall ledbesvär. Det krävs väldigt lite utav bakterien för att en människa ska bli magsjuk.

Har det hänt tidigare att köttet inte har varit ordentligt tillagat i skolan?
– Inte så ofta, men det har hänt ett antal gånger att köttet är rått. Det är ju inte särskilt fräscht när det väl händer.

– Skolmaten är för det mesta okej, den brukar gå att äta. Ibland är maten inget vidare och man struntar i att äta. Vilket straffar sig senare på dagen då man går vrålhungrig i väntan på att få gå hem och äta, säger Oliver Persson.

Hur känner du efter din upplevelse av den råa kycklingen, har du klarat av att äta kyckling i skolan sedan dess?
– Jag har blivit mycket mer försiktig och skär alltid igenom kycklingen innan jag äter, för att se att den är tillagad helt igenom. Annars har jag inga problem att äta kyckling.

Tog du upp saken med någon ansvarig och vad fick du i sådana fall för respons?
– Tyvärr visade jag inte kycklingen för kökspersonalen, men jag visade upp bilden på ett klassråd och kritiserade skolmaten. Men jag tror inte att min kritik nådde skolköket.

Viktoriaskolans kök producerar drygt 1000 matportioner per dag och levererar till flera andra skolor och äldreboenden. Skolköket drivs av det delvis skattefinansierade bolaget Borgholm Energi AB.

Nyheter24 kontaktar bolagets kostchef Åsa Amner, för att få klarhet i varför skolan har serverat rå kyckling, vilket innebär en tydlig hälsorisk.

Eleven tog upp händelsen på ett klassråd i skolan. Har du hört någonting om det inträffade och har ni fått några klagomål tidigare?
– Inget har kommit till mig. Man kontaktar ju tydligen hellre media. Vi har kostråd med våra kunder, men har inte hört något från Viktoriaskolan om det här.

– Det är lite utav en trend att klaga, barnen tycker om att klaga på skolmaten. Samtidigt märker vi att det går åt mer mat och förekommer mindre svinn, så trenden vittnar om något annat, säger Åsa Amner till Nyheter24.

Hon uppger också att livsmedelsverket genomför löpande tillsyn och att alla som arbetar i köket är utbildad personal.

– Jag hade önskat att eleven hade vänt sig till kökspersonalen direkt när det hände. Självklart är det allvarligt om kyckling har serverats rå, särskilt om flera barn skulle drabbas. Han är alltid välkommen att höra av sig direkt till mig också med sina frågor eller funderingar, det får du gärna hälsa honom, säger Åsa Amner.

Det här är inte första gången som Borgholm Energi AB har fått kritik för sin skolmat av en elev på samma skola. Sveriges Radio har tidigare skrivit om en elev som har klagat till kommunen och menat att maten är värdelös, smaklös och onaturlig.

Enligt eleven ska det bland annat ha funnits äggskal i pajerna och köttbullarna beskrivs som snuskiga. Klagomålet ledde till långa diskussioner bland kommunstyrelsens politiker redan under hösten 2014, men problemet verkar alltså kvarstå i viss mån.

Har du också fått mat serverad i skolan som inte har tillagats ordentligt? Hör av dig till oss på Facebook, tips@nyheter24.se eller formuläret här nedanför. Glöm inte heller att tagga dina bilder i sociala medier med #skolmatskollen.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Skolmat tros ligga bakom hundratals sjukdomsfall: "Inget som är fel"

300 lärare och elever akut magsjuka – skolmat misstänks vara orsaken

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

Brottslingarnas mat är dyrare än elevernas skollunch

Har du blivit matförgiftad av rått kött någon gång?
Tack för din röst!