Alexandra Nygård (mitten) med kollegorna Sara Öfverberg och Anna Rask firar skolkökets KRAV-certifiering.
1 av 5
Alexandra Nygård (mitten) med kollegorna Sara Öfverberg och Anna Rask firar skolkökets KRAV-certifiering. - Foto: Mårten Gudmundhs
S:ta Maria skola drivs av Svenska Kyrkan och ligger i Alsike i Knivsta kommun, mellan Stockholm och Uppsala.
2 av 5
S:ta Maria skola drivs av Svenska Kyrkan och ligger i Alsike i Knivsta kommun, mellan Stockholm och Uppsala. - Foto: Mårten Gudmundhs
Alexandra Nygård (mitten) med kollegorna Sara Öfverberg och Anna Rask, vid firandet av Kravmärkningen.
3 av 5
Alexandra Nygård (mitten) med kollegorna Sara Öfverberg och Anna Rask, vid firandet av Kravmärkningen. - Foto: Mårten Gudmundhs
Minst 60 procent av råvarorna i skolköket är Kravmärkta.
4 av 5
Minst 60 procent av råvarorna i skolköket är Kravmärkta. - Foto: Mårten Gudmundhs
Fisken som serveras i skolan är MSC-certifierad.
5 av 5
Fisken som serveras i skolan är MSC-certifierad. - Foto: Mårten Gudmundhs

Svenska kyrkans skola ratar pannkakor – satsar på närproducerat

S:ta Marias skola i Knivsta kommun serverar inte bara frozen yoghurt under varma sommardagar utan också närproducerad och Kravmärkt mat. Men pannkakor däremot – det har skolan strykt helt från menyn.


På årets hittills varmaste dag, fick Skolmatskollens Facebooksida det här inbjudande inlägget från Anna Rask, som jobbar som kökspersonal på S:ta Maria skola.

Bildkälla

Skolan drivs av Svenska Kyrkan och ligger i Alsike i Knivsta kommun, mellan Stockholm och Uppsala. Det visade sig snart att skolan har fler ess i skjortärmen än läskande frozen yoghurt till eleverna under varma sommardagar.

Köksansvariga Alexandra Nygård berättar med stor passion för Nyheter24 om skolköket som serverar mat till ungefär 250 barn dagligen och blev Kravmärkt vid årsskiftet. Det innebär att minst 60 procent av råvarorna är Kravmärkta.

– Yoghurten och bären på bilden är Kravmärkta. Skolans kött kommer från charkuteriet Andersson & Tillman och mejeriprodukterna från Sju Gårdar, med andra ord är råvarorna närproducerade, säger Alexandra Nygård.

En skollunch kostar ungefär 15 kronor per portion, vilket är nästan fem kronor mer än landets genomsnitt. Nu är utmaningen att se till att budgeten kan hållas, även med högre ställda krav på råvarorna.

På menyn nu står sex vegetariska rätter per månad. Köttfärsrätterna drygas ut med rotsaker och grönsaker och i ostsåsen finns det exempelvis linser.

– Det gäller att trolla lite för att hålla sig till sin budget. Man får pussla lite helt enkelt, vilket underlättas av att vi lagar all mat från grunden, säger Alexandra.

Skolan har valt att inte servera storfavoriten pannkaka alls. Hamburgare får eleverna bara någon gång per termin, vilket personalen gärna grillar utomhus.

– Barnen undrar ibland varför de inte får den ena eller den andra maträtten här. Jag tycker att det borde satsas mer generellt på teoretisk undervisning inom näringslära och matens betydelse, säger Alexandra.


Det läggs stor vikt vid att introducera varierad mat för barnen redan nu när de är små, eftersom att eleverna då oftare väljer mer varierad mat även när de är äldre.

Hon understryker också hur viktigt det är att ta hand om insidan av kroppen istället för att fokusera på idealet att vara muskulös eller smal, eftersom att skolbarn behöver få i sig bra och näringsriktig mat så att kroppen växer och utvecklas som den ska.

– Poängen är inte att barnen alltid ska få mat de redan tycker om och äta sig proppmätta på den. Poängen är att de ska lära sig att äta bra mat, säger Alexandra Nygård till Nyheter24.


Blev du också sugen på läskande frozen yoghurt? Så här enkelt gör du helt magisk frozen yoghurt hemma.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja äta mer närproducerad mat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hur har du mage att skratta bort frågan om skolmaten, Fridolin?

18 Maj 2016, 16:01

Här ser Gustav Fridolin läsarnas äckliga skolmatsbilder – reaktionen är helt oväntad

17 Maj 2016, 13:10
Skolmatskollen visade upp läsarnas bilder för utbildningsminister Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress. Det blev en väldigt märklig intervju.

Han har makten över skolmaten – men hur bra koll har egentligen Gustav Fridolin?

16 Maj 2016, 15:56
Nyheter24 i unik intervju med omstridda utbildningsminister Gustav Fridolin om den orättvisa skolmatssituationen i Sverige.

Jag blir förbannad över allt socker vi ger våra barn

16 Maj 2016, 11:13
Debattören: Som en lärare sa ”Vet jag om att det serveras pannkakor på lunchen planerar jag ofta en mer praktisk lektion därefter.” Ska det vara så?

Elever om bilderna på läsarnas skolmat: "Är det där en spya?"

16 Maj 2016, 10:04
Vi visade läsarnas mumsigaste och mest oaptitliga skolmatsbilder för elever på tre väldigt olika skolor. Reaktionerna var helt klart överraskande.

Inför buffé i skolan – våra barn förtjänar bättre mat

16 Maj 2016, 09:00
Debattören: Mina barn har rätt att få i sig näring så att de slipper gå hem efter halva skoldagen.