Hammarbys Joel Nilsson.
Hammarbys Joel Nilsson. - Foto: Mickan Palmqvist/TT

Hammarby ute ur Europa efter förlängningsdrama

Hammarby behövde vinna mot Twente i returmatchen av Conference League-kvalet. Men efter ett gastkramade förlängningsdrama var det gästerna från Nederländerna som drog det längsta strået efter att ha satt dit 1–1 (totalt 2–1) bara fem minuter från straffläggning. I dag är jag bara stolt, sade Hammarbytränaren Marti Cifuentes efter matchen.

Redan innan domaren blåst i visslan var stämningen laddad på Tele2 arena efter förra veckans skandalscener i Nederländerna. När Twentespelarna värmde upp möttes man av kraftiga visselorkaner från hemmapubliken, vilket fortsatte varje gång gästerna rörde bollen när matchen väl hade dragit i gång.

"Det var obeskrivligt"

Spelet var intensivt och det var hemmalaget som inledde starkast. I den 38:e minuten hade Hammarby samlat ihop tillräckligt med målchanser och den talangfulle anfallaren Jusef Erabi satte dit 1–0. Det efter det att hans avslut tagit på Twentes lagkapten Robin Pröpper och gått i en båge över gästernas målvakt Lars Unnerstall och in i mål.

— Det var obeskrivligt. Jag har fått göra mål i allsvenskan och svenska cupen men aldrig i Europa. Det är en sjuk känsla att göra det framför alla våra fans i en så här viktig match, sade målskytten i halvtid till Aftonbladet.

Gästerna avgjorde sent

I den andra halvleken var det hemmalaget som fortsatte skapa det mesta i chansväg men utan att få hål på gästerna – som dock hade det mesta av bollen. Efter full tid visade resultattavlan 1–0 till hemmalaget vilket innebar likaläge (totalt 1–1) och förlängningsdramatik inför Hammarbys delägare Zlatan Ibrahimovic på läktarplats.

I förlängningen avlöste målchanserna varandra då trötta försvarare hade svårt att ta rygg på pigga inhoppare. Bäst möjlighet för hemmalaget hade "Bajens" inhoppare Viktor Dukanovic då han bröt in från kanten på en kontring och skruvade bollen mot den bortre stolpen – men Twentemålvakten stod i vägen.

I stället var det alltså Twente som skulle få fira. Med bara fem minuter kvar av förlängningen satte den offensive mittfältaren Sem Steijn dit bollen efter ett skott från nära håll.

— Vi gjorde en fantastisk prestation. Vi var väldigt nära. När man är så nära men inte lyckas är man självklart besviken. Men med tiden kommer vi värdera den här insatsen högre. Vi spelade på en hög nivå och skapade tillräckligt med chanser för att vinna, sade Hammarbytränaren Marti Cifuentes.

Han fortsatte:

— Jag tycker vi visade att det här laget har en stor potential. Den här typen av erfarenheter kan hjälpa oss växa och ja, det gör ont. Men i dag är jag bara stolt över att vara tränare över de här spelarna och den här klubben.

1–1 (totalt 2–1 till Twente) innebär att Hammarbys Europaäventyr är över för den här gången.