Björn Borg ska lansera en självbiografi, som skrivs av hans fru Patricia Borg.
Björn Borg ska lansera en självbiografi, som skrivs av hans fru Patricia Borg. - Foto: Pavel Golovkin & Claude Paris

Hårda kängan mot Björn Borgs fru: "Åh, herregud. Hjälp"

Björn Borg är av många ansedd som Sveriges främsta idrottare genom tiderna, och en av världens bästa tennisspelare någonsin. Nu har tennisikonen tagit ett nytt steg i karriären och lanserar sina memoarer, vilket får David Lagercrantz att se rött.


Tennislegendaren Björn Borg är av många ansedd som Sveriges allra främsta idrottare genom tiderna.

Under sin aktiva karriär vann han flera Grand Slams. Han är framför allt ihågkommen för sina fem raka titlar i den anrika tävlingen Wimbledon och sex titlar i Franska öppna. 

Borg avslutade tenniskarriären 1982, blott 26 år gammal och har sedan dess bland annat grundat kläd- och sportmärket Björn Borg.

Björn Borgs förmögenhet: Miljonlönen och lyxlägenheten

Björn Borg lyfter sin femte raka Wimbledontitel 1980. Foto: Svenskt pressfoto/TT

Björn Borg släpper självbiografi

Nu kommer nästa steg i karriären. Tidigare i veckan kom nyheten att en av de största idrottsmännen någonsin släpper sina memoarer. 

– Jag ser fram emot samarbetet med Norstedts. Det anrika förlaget känns helt rätt och vi har respekt och förtroende för varandra, sa Borg i ett pressmeddelande.

Boken kommer avhandla karriären, beslut som tagits, upplevelser som format honom, barndomen och livet som legendar, kändis och pappa.

Dock är det inte tennisikonen själv som ska skriva självbiografin. Istället är det hans fru, Patricia Borg.

Nu kan du köpa Björn Borgs gamla racket

Patricia och Björn Borg. Foto: Vianney Le Caer

David Lagercrantz hårda kritk mot Björn Borgs författare

Just det beslutet har författaren David Lagercrantz, som ju skrev Zlatan Ibrahimovics självbiografi ”Jag är Zlatan”, starka åsikter kring.

– Åh, herregud. Hjälp, säger Lagercrantz i en intervju med Expressen.

10 atleter som har lyckats på andra sätt efter sportkarriären

Författaren David Lagercrantz är inte imponerad över att Patricia Borg ska skriva sin make, Björn Borgs, självbiografi. Foto: Henrik Montgomery/TT

Författaren anser nämligen att det är en vansinnig idé att låta Patricia Borg skriva boken om Björns liv.

– Hon kanske har en dold talang, jag känner inte Patricia. Men det är en helt vansinnig konstruktion att låta sin fru skriva sin bok med den lojaliteten. Det måste finnas en sprängkraft med någon som kommer utifrån. Detta är djupt oroande. Du måste få in någon som kommer från en annan värld och som kan konfrontera och öppna upp. Det måste vara en krock. Det känns som livsfarliga lojalitetsfällor kommer hämma boken.

Lagercrantz känner en stor oro i att Patricia Borg är författaren som ska skriva om Björn Borgs liv.

– Det kanske blir fantastiskt. Men det låter inte bra. Om man ska skriva en av världens bästa sporthistorier så måste man ha en av världens bästa skribenter. Det vet jag inte om hon har visat. Det ska nästan vara en skribent i Borg-klass, säger han.

Ingemar Stenmark klev ur rampljuset – så lever han i dag: "Har inget just nu"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!