Ingemar Stenmark är en av historiens främsta utförsåkare.
Ingemar Stenmark är en av historiens främsta utförsåkare. - Foto: Luca Bruno & Claudio Bresciani / TT

Ingemar Stenmark klev ur rampljuset – så lever han i dag: "Har inget just nu"

Ingmar Stenmarks karriär är både lång och en av de mest framgångsrika i idrottshistorien. Efter att ha lagt av som racingförare klev han ur rampljuset.
– Jag känner att jag behöver något, säger han i en intervju med Expressen.


Sveriges främsta tillika en av historiens bästa utförsåkare, Ingemar Stenmark, vann det mesta som gick att vinna i sin karriär som spände över två årtionden.

Ingemar Stenmarks förmögenhet: Miljonerna, bilarna och blygsamma lönen

Ingemar Stenmark sadlade om till racingförare

Efter att ha lagt pjäxorna på hyllan 1989 kunde hans karriär summeras med tre OS-medaljer, varav två guld och hisnande 86 världscupssegrar. Utöver priserna i backen har han också vunnit Svenska Dagbladets Bragdguld två gånger och blivit utsedd till årets idrottare flera gånger. 

2021 klev han in i en ny sport då han blev racingförare för Porsche. Sejouren som förare för det klassiska stallet varade i knappt två år då han under sommaren 2023 lät meddela att han tiden som förare var över. 

– Det var roligt med tester och kval, men på tävlingarna blev det jättenervöst. Men det var kul samtidigt. Så det är en tid jag inte vill ha ogjord, säger Ingemar Stenmark i en intervju med Expressen.

Efter karriären har han även medverkat i diverse tv-program såsom "Superstars", "Mästarnas Mästare" och "Let’s Dance". De två senare programmen stod han som segrare i. 

Här kan du läsa allt om Ingemar Stenmark: Familjen, frun Tarja och pengarna

Ingemar Stenmark om framtiden: "Jag söker något..."

Efter att ha klivit ur förarsätet och därmed också rampljuset, ser det inte ut att bli några flera tv-framträdanden för legendaren. För Expressen förklarar han att tiden som tv-personlighet är förbi. Istället får svenska folket glädjas åt minnena av honom från de oförglömliga bragderna i backen, snarare än att se han i tv-rutan. 

– Ryggen är inte bra och det är lite andra grejer i kroppen som inte heller funkar. 

Det är inte heller aktuellt att ta steget till att bli expertkommentator i tv. Han förklarar att det som gjorde han själv bra var de spontana grejerna snarare än en utstakad strategi. Trots att han har ett analytiskt öga för dagens åkare är det inte intressant för Stenmark att sitta i tv och kommentera det.

Istället njuter han nu av livet som pensionär, en roll han axlar på heltid. På lediga stunder påtar han i trädgården och har inte längre lika stora målsättningar han haft tidigare i livet. Men trots pensionärslivet så är det något som fattas, menar Stenmark.

– Jag söker något… Jag känner att jag behöver något, men jag har inget just nu. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!