Sven-Göran 'Svennis' Eriksson under måndagens intervju i Stockholm.
Sven-Göran 'Svennis' Eriksson under måndagens intervju i Stockholm. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Svennis" om hyllningarna i Liverpool: Sagolikt

Han har hyllats av en hel fotbollsvärld sedan han meddelade att han drabbats av obotlig cancer. Nu berättar Sven-Göran Eriksson om den nya IFK Göteborg-dokumentären, meddelandet till Jon Dahl Tomasson och den känslosamma matchen i Liverpool. Det blev ännu vackrare än vad jag trodde, säger "Svennis".


Fakta: Sven-Göran "Svennis" Eriksson

Född: 5 februari 1948 i Sunne.

Klubbar som spelare: Torsby, Sifhälla, Karlskoga.

Klubbar som tränare: Degerfors (1977–1978), IFK Göteborg (1979–1982), Benfica, Portugal (1982–1984), Roma, Italien (1984–1987), Fiorentina, Italien (1987–1989), Benfica (1989–1992), Sampdoria, Italien (1992–1997), Lazio (1997–2001), Manchester City, England (2007–2008), Notts County, England (sportchef 2009–2010), Leicester, England (2010–2011), Tero Sasana, Thailand (sportchef 2012), al-Nasr, Förenade arabemiraten (teknisk rådgivare 2013), Guangzhou, Kina (2013–2014), Shanghai (2014–2016), Shenzhen, Kina (2016–2017), IF Karlstad (sportslig rådgivare 2022–2023).

Länder som förbundskapten: England (2001–2006), Mexiko (2008–2009), Elfenbenskusten (2010), Filippinerna (2019).

Främsta meriter: Svensk mästare, cupmästare och Uefacupmästare med IFK Göteborg, liga- och cupmästare med Benfica, cupmästare med Roma, Sampdoria och Lazio. Italiensk mästare och vinnare av cupvinnarcupen med Lazio. Nådde kvartsfinal med England i VM 2002, EM 2004 och VM 2006.

Den 76-årige tränarlegendaren medger att det känns krasst att säga det han nu tänker säga. Men...

— Om man går på en begravning får man alltid höra bra saker om den som har dött. Men jag får höra det nu, så jag har en enorm tur.

Han tillägger:

— Jag får höra det medan jag lever.

Han säger det med ett leende.

Det har snart gått tre månader sedan "Svennis" berättade att han är svårt sjuk i cancer och i bästa fall har ett år kvar att leva. Sedan dess har hyllningarna strömmat in från alla håll och kanter. För drygt två veckor sedan var han i Liverpool för att leda sitt favoritlag på Anfield i en legendarmatch.

En dröm som gick i uppfyllelse.

— Det var sagolikt på något sätt. Allting började med en intervju om hur jag mådde och så vidare. En av frågorna var om vilket lag som jag egentligen håller på och utomlands har det alltid varit Liverpool, säger han.

Glenn Strömberg dök upp under "Svennis" besök i Stockholm och de båda kramade om varandra.

"Otroligt professionella"

Intervjun snappades upp av Liverpool och det ena ledde till det andra. När "You’ll never walk alone" spelades kom tårarna.

— Det blev ännu vackrare än vad jag trodde. De var otroligt vänliga och professionella i allt de gjorde. Ett minne för livet.

Hur mår du nu?

— Jag mår hyfsat bra. Det gör jag.

"Svennis" berättar om kärleken han har känt sedan beskedet i januari. Alla klubbar som han har tränat har hört av sig – och väldigt många fler därtill. Bland annat Internationella fotbollsförbundets ordförande som skickade ett långt sms och Sveriges nye förbundskapten Jon Dahl Tomasson.

— Jag känner inte honom, men han har skrivit till mig och önskat lycka till. Och jag har önskat honom lycka till. Det ska bli väldigt spännande. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger han om Tomasson.

I en ny dokumentärserie från SVT, "Fotbollens historia", handlar det första avsnittet om IFK Göteborgs framgångar på 1980-talet och relationen mellan "Svennis" och Torbjörn Nilsson.

"Betytt allt för min karriär"

Just tålamod och förtroende är något som "Svennis" är tacksam för att han själv fick när han tog över IFK Göteborg 1979 som tränare. I en ny dokumentärserie från SVT – "Fotbollens historia" – skildras Uefacupframgången 1982 i det första avsnittet.

Extra fokus får relationen mellan honom och Torbjörn Nilsson. Med metoder som då ansågs okonventionella, att anlita en idrottspsykolog, löstes Nilssons knutar upp. Fram trädde en ny svensk stormakt med "Svennis" och Nilsson i huvudrollerna.

— Det har betytt allt för min karriär. Det klubben gjorde i början på 80-talet var ju fantastiskt. Att vinna i Europa med ett lag där alla var amatörer och jobbade heltid var fantastiskt. För mig personligen betydde det att få chansen att komma ut i den stora vida världen när det gällde fotboll.

Segern i Uefacupen satte rejäl fart på "Svennis" karriär och ledde till ett kontrakt med portugisiska Benfica. Med en ny huvudtränare vid rodret blev det en blåvit seger i Uefacupen även 1987. Två historiska svenska framgångar.

Tror du att någon svensk herrklubb kommer att upprepa de bedrifterna?

— Nej, tyvärr tror jag att det är omöjligt av den anledningen att alla svenska klubbar säljer sina bästa spelare innan de har nått sin peak. 17- och 18-åringar, enorma talanger, försvinner från svensk fotboll.

— Och det gör ju att du aldrig kan bygga ett lag som blir starkare och starkare och bättre och bättre. Det är praktiskt taget omöjligt på grund av att de försvinner.

En av spelarna som var med 1982 är Glenn Strömberg. Han dyker senare upp i intervjurummet i Stockholm och ger sin tidigare tränare en lång kram. Precis som en hel fotbollsvärld unisont har gjort sedan den 11 januari 2024.

Hur har det varit att få så många hyllningar?

— Positivt! Det ger energi och glädje, säger Sven-Göran "Svennis" Eriksson.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!