Dunga är i Sydafrika för att lyfta bucklan på nytt.
Dunga är i Sydafrika för att lyfta bucklan på nytt.

VM-RESAN - DAG 24: De kastade historien - för att vinna

Holland och Brasilien möts i en kvartfinal i VM. En klassiker mellan två länder som inte längre spelar fotboll som de brukade göra.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

PORT ELIZABETH, SYDAFRIKA. Brasilien mot Holland i en kvartsfinal i ett VM. Bäddat för en klassiker. Joga bonito mot Totaalvoetbal. Nej, inte längre. I stället möts två lag som valt att kasta sitt lands stolta fotbollshistoria - för att vinna. Att spela vackert, men förlora är inte längre acceptabelt - oavsett vad folket där hemma säger.

Brasiliens förbundskapten Dunga sa det bäst under presskonferensen i Nelson Mandela Stadium i torsdags. Han har länge fört ett krig mot "Den vackra fotbollen" som var grunden till Brasiliens totalfiasko i Tyskland 2006 och det har gjort den förre världsmästaren nästintill föraktad av den brasilianska pressen. Nu har även den holländske legendaren Johan Cruyff lagt sig i.

- Jag skulle inte betala ett öre för att se Brasilien - Holland, sa den alltid så frispråkige Cruyff.

Dungas svar kan tolkas som: "din tid är förbi gamle man".

- Min farfar menade att fotbollen var bäst under hans tid, min far sa samma sak om sin generation, jag säger samma sak om min och min son och mina barnbarn kommer att säga samma sak om deras generationer. Det är så det alltid varit, var Dungas svar på kritiken från den holländske legendaren Johan Cruyff.

- Dessutom tror jag inte att Cruyff betalar för sina biljetter ändå, kontrade Dunga.

Den vackra fotbollen förlorade 1982

Att spela för att underhålla är inte längre möjligt i dagens fotboll menar Dunga. Den öppna, vackra fotbollen som Zico, Socrates, Falcao och Eder spelade i VM i Spanien 1982 tillåts inte 2010. Pele, den ende som vunnit VM tre gånger, håller förstås inte med. 1970 spelade Brasilien, med Pele, Rivelino and Tostao i laget, vacker fotboll och vann. Inte riktigt sant kontrade Dunga tidigare i år.

- 1970 hade vi inte teve hemma hos mig. När de visar höjdpunkter från 1970 visar de bara de bästa bitarna. De visar inte det andra.

- Hade någon bara visat våra mål så hade de också tyckt att det var spektakulär fotboll.

Parreira förvandlade Brasilien

Och Dunga har rätt. Från 1970, Peles sista VM, till 1994 tog sig Brasilien aldrig till final i VM - trots att Zico, Socrates och Falcao var 70-talets bästa fotbollsspelare. Sen kom den nye förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira och förde ett kritiserat Brasilien till VM-guld mot Italien i USA. Inte särsklit omtyckt kapten i det laget var Dunga. Fyra år senare förde han Brasilien till final igen - men där blev det storförlust mot Frankrike efter kaoset kring Ronaldo. Sen tog Joga Boniton över igen direkt efter VM-guldet 2002. Det blev tydligt i Tyskland 2006 där kvartetten med Ronaldo, Ronaldinho, Kaka och Adriano spelade vackert, men Brasilien blev aldrig ett lag.

Holland går igenom samma förvandling

Nu är Dunga här - som förbundskapten - för att göra vinnare av Brasilien och därmed lyckas med det endast Franz Beckenbauer har gjort - vinna VM som spelare och tränare. Men först måste han besegra ett Holland som genomgår en liknande tranformation. Ut med Totalfotbollen, in med landets första VM-guld - oavsett hur det går till. Kanske är det därför den holländske förbundskaptenen Bert van Marwijk stöder Dungas fotboll.

- I EM för två år sedan spelade vi två eller tre matcher väldigt bra och skapade massvis med chanser men vi släppte samtidigt till mycket bakåt, då fick vi åka hem. När jag blev förbundskapten sade jag mycket klart och tydligt att vi måste försvara oss bättre och det startar redan hos anfallarna.

"Vi har kanske inte spelat vackert, men vi har vunnit"

van Marwijk är ute för att ta revansch för holländska VM-förluster mot Brasilien 1994 och 1998. Men han låter sig inte luras av den holländska fotbollshistorien. Det vackra spelet är för förlorare. Vi är här för att vinna.

- De fyra matcherna vi har vunnit i VM har vi förtjänat att vinna även om vi kanske inte spelat vacker fotboll. Vi har spelat väldigt koncentrerat och i slutändan vann vi och vi kan spela ännu bättre och vi hoppas att vi kan visa det just mot Brasilien, det måste vi visa.

I dag möts två förbundskaptener som insett vikten av segrar. Vinnare blir historiska, förlorare blir inte det. Det kan bli en målglad klassiker, men förmodligen inte.

Klassiskt brassemål - imponerande försvarsspel...

Holländskt totalfotboll - Holland förlorade

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!