Så kommer Kirunas matchtröja se ut kommande säsong.
1 av 2
Så kommer Kirunas matchtröja se ut kommande säsong. - Foto: Kiruna IF
Tommy Boustedt hyllar initiativet.
2 av 2
Tommy Boustedt hyllar initiativet. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Hockeylaget byter till Pride-tröjor

Kiruna IF har valt att ta ställning för acceptans och kärlek genom att nästa säsong spela med en regnbågsfärgad matchtröja.


Landslagschefen: "Berömvärt initiativ"

Tommy Boustedt är utvecklings- och landslagschef på Svenska ishockeyförbundet. Han berömmer initiativet och tycker den är en viktig del i utvecklingen av svensk hockey.

– Kiruna IF:s acceptansprojekt är ett berömvärt initiativ som är i linje med svensk hockeys värdegrund, verksamhetsidé och vision. Delaktighet och demokrati ska vara utmärkande drag i arbetet för att utveckla vår idrott, säger han i pressmeddelandet. 

Hockeylaget Kiruna IF, som till vardags spelar i division 1 norra, skickade under torsdagsmorgonen ut ett pressmeddelande. Laget ska den kommande säsongen spela i regnbågsfärgade matchtröjor i syfte att ta ställning för acceptans. 

"Väljer att öppna ögonen"

Dessutom kommer spelare att delta i olika evenemang som har som syfte att öka förståelsen och acceptansen för människors olikheter och likheter. Genom att föregå med gott exempel vill Kiruna förebygga utanförskap och mobbning i syfta att skapa de bästa möjligheterna för alla ungdomar att spela och älska hockey.

– Vi har ett stort hjärta men det är inte helt perfekt. Nu väljer vi att öppna ögonen och se världen på ett nytt sätt. Vi vill utvecklas som både ishockeyspelare och människor, säger Mikael Lasu, forward i Kiruna, till Nyheter24.

Började med en diskussion vänner emellan

Idén till initiativet väcktes när Lasu och hans vän diskuterade samhällsutvecklingen. De ville ta ställning för tolerans och acceptans. Detta ansågs vara extra viktigt då sporten de spelar och staden de representerar ofta ses som "grabbig" utifrån.  

– Det började med en diskussion mellan en vän och mig. Vi pratade om samhällsutvecklingen och kom fram till att vi vill visa tolerans och ta ansvar för alla människor. Samhället behöver utvecklas och om vi kan hjälpa till gör vi det gärna från ishockeyns sida, som ju är den manligaste sporten av alla, säger Lasu.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.