- Foto: Scanpix.

"Har inte varit så här bekväm på fyra år"

Robert Nilsson, 24, har äntligen börjat hitta rätt i New York Islanders.


Han inledde säsongen på pressläktaren, fick begränsat med speltid när han väl spelade och drabbades av en hjärnskakning. Motgångarna ser ut att ha väckt Robert Nilsson. På sistone har han spelat sin livs bästa hockey.

- Jag hoppas att det här är en indikation på hur säsongen ska arta sig, säger "Lill-Magic".

Robert Nilsson kommer alltid att få leva med jämförelsen med Zach Parise. När det var New York Islanders tur att välja spelare som 15:e lag i första rundan 2003 förväntade sig de flesta att Parises namn skulle komma upp på tavlan. I stället valde man Nilsson.

- Ett stort, stort misstag. Det här kommer New York Islanders att ångra under en lång tid framöver, utbrast TSN:s expertkommentator Pierre McGuire när valet förkunnades.

Många bördor

Han fick rätt. Men New York Islanders har å andra sidan gjort mycket större misstag under de senaste 15 åren, misstag som får valet av Robert Nilsson att framstå som en fotnot i ett årtionde av misslyckanden.

För Nilsson själv har de ständiga jämförelserna med Zach Parise - i dag New Jersey Devils farligaste anfallsvapen och en stor NHL-stjärna - varit en av många tuffa bördor att bära. Som om det inte vore nog att vara son till en av Sveriges genom tiderna bästa ishockeyspelare, Kent Nilsson.

Robert Nilsson har genom åren haft svårigheter att etablera sig som NHL-spelare och inför den här säsongen pratades det om "ödesåret", säsongen som definitivt skulle avgöra huruvida 24-åringen har någon framtid i ligan eller inte.

Att säsongen inleddes på Edmonton Oilers pressläktare var således ingen bra start. Oilers nye coach Pat Quinn beklagade sig över svenskens odisciplinerade spel under träningslägret och tyckte inte att han visade tillräckligt bra inställning.

"Han var som den där karaktären i Snobben"

När Robert Nilsson väl fick chansen att spela var det bara i mindre doser i en undanskymd roll. När han sedan åkte på en tuff smäll som tvingade honom att missa tio matcher på grund av bieffekterna av en hjärnskakning såg det riktigt mörkt ut. Paradoxalt nog var det just frånvaron från isen som fick den obestridliga talangen att vakna till liv.

Sedan han återvände till isen - och gjorde det uppmärksammade drömmålet i mötet med Detroit Red Wings den 3 december - har han varit en av Oilers bästa spelare. När laget nyligen vann fem raka bortamatcher var Robert Nilsson den enda spelaren som gjorde poäng i varje match.

"Sjuk, ung man"

Det har fått den tidigare så kritiske Pat Quinn att byta ståndpunkt.

- Han var en rätt sjuk, ung man där ett tag, det verkade tynga honom, han var som den där karaktären i Snobben som har smuts över sig - Lortis. Men han har kommit tillbaka. Han är i fysisk bra form, hans attityd är mycket bättre och han kämpar mycket hårdare än han gjorde tidigare under säsongen och det är till stor del vad han måste göra. Han är en skicklig spelare, men för att vara effektiv måste han kämpa hårt och det är precis vad han har gjort på sistone, säger Edmontoncoachen till Sun Media.

Robert Nilsson, som har registrerat nio poäng (2+7) på 18 matcher, kan inte förklara varför det har lossnat efter skadan. Han nöjer sig med att glädjas åt att det har lossnat.

- Ända sedan jag kom tillbaka från min skada har jag känt mig väldigt bekväm där ute. Jag känner mig mer avslappnad och spelar bara mitt spel. Det är vad jag måste göra för att spela bättre, konstaterar han, medveten om att det kan svänga fort i branschen.

- Jag startade säsongen på pressläktaren och var väldigt förvirrad där ute. Nu har jag gått i motsatt riktning. Jag hoppas att det här är en indikation på hur säsongen ska arta sig. Jag har inte känt mig så här bekväm under de senaste fyra åren. Det känns bra.

Robert Nilsson kommer aldrig att bli någon Zach Parise.

Däremot har han fortfarande möjligheten att maximera den stora talang han bär på, men som alltför sällan visat sitt sanna jag på isen. Klarar han det behöver han aldrig oroa sig för sin framtid i NHL.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!