Bellemare tycker att VM är ett bra tillfälle att visa upp fransk hockey.
1 av 5
Bellemare tycker att VM är ett bra tillfälle att visa upp fransk hockey. - Foto: Bildbyrån
Landsmannen Damien Fleury spelade i först Luleå och sedan Timrå den gångna säsongen och ska nu representera Frankrike i VM.
2 av 5
Landsmannen Damien Fleury spelade i först Luleå och sedan Timrå den gångna säsongen och ska nu representera Frankrike i VM. - Foto: Bildbyrån
Franrkike har genom åren vunnit två medaljer.
3 av 5
Franrkike har genom åren vunnit två medaljer. - Foto: Scanpix
 "Vi är inte bäst men vi försöker och vi har hjärta för vårat land", säger Bellemare till Nyheter24.
4 av 5
"Vi är inte bäst men vi försöker och vi har hjärta för vårat land", säger Bellemare till Nyheter24. - Foto: Scanpix
Skellefteås Pierre-Édouard Bellemare och hans Franrkike siktar på att hålla sig kvar i A-VM.
5 av 5
Skellefteås Pierre-Édouard Bellemare och hans Franrkike siktar på att hålla sig kvar i A-VM. - Foto: Scanpix

"Någon gång ska man akta sig för oss"

Nyheter24 synar blåbären i VM. Näst på tur är Pierre-Édouard Bellemares Frankrike som gör sitt femte raka A-VM.


Nyheter24 betygsätter Frankrike

Målvakter ++

NHL-veteranen Cristobal Huet kommer att få en nyckelroll. Andremålvakten är också en rutinerad herre, Fabrice Lhenry. En väldigt bräcklig målvaktsbesättning med en snittålder på 37 år.

Backar +

Här finns Röglebekantingen Baptiste Amar och Västerås nyförvärv Alexandre Rouleau. I övrigt backar från den franska, polska, danska och finska ligan.

Forwards +

Skellefteås Pierre-Édouard Bellemare och elitseriefloppen Damien Fleury är de stora stjärnorna. Några hyfsat farliga anfallsess, men inte mer än så.

Läs allt inför hockey-VM

Kartläggning av utmanarna: USA

Kartläggning av utmanarna: Kanada

Kartläggning av utmanarna: Ryssland

Bildextra: Här är Kanadas VM-stjärnor

Bildextra: Här är USA:s VM-stjärnor

Bildextra: Här är Rysslands VM-stjärnor

VM-blåbäret: Danmark

VM-blåbäret: Italien

Frankrike har tagit två medaljer genom tiderna. Den första var ett EM-silver 1923 där de förlorade finalen mot Sverige. Året därpå, 1924, lyckades tog de revansch i EM då de slog Sverige i finalen och tog sitt första och enda guld genom tiderna i landslagssammanhang.

Topplaceringen i VM kom i fjol med en tolfte plats.

Någon som är van vid att spela i landslaget är den 27-årige Skellefteå-centern Pierre-Édouard Bellemare.

- Vi spelar som en stor familj. Vi är inte bäst men vi försöker och vi har hjärta för vårt land, säger han till Nyheter24.

Men även om Frankrike inte är en stornation i hockey så har han målsättningawn inför årets VM klara.

- Vi siktar på att stanna kvar i VM och inte åka ur. Vi vet att vi inte är bäst och inte kommer vinna alla matcher. Huvudsaken är att få stanna kvar, säger han.

"Vi är arroganta gentemot hockeyn"

I årets elitserie fanns det bara en ytterligare landsman till Bellemare. Timrås Damien Fleury, som även han spelar VM för Frankrike.

- De få spelare som har prövat på svensk hockey har haft det jobbigt. Det blir väldigt dålig reklam för Frankrike, säger Bellemare och fortsätter:

- Men det är det som är bra med VM, att vi kan visa upp oss. Så förhoppningsvis kommer det fler till Sverige snart, säger han och skrattar.

Fransk hockeys utveckling går långsamt och ligger inte i framkant.

- Frankrike är ett stort fotbollsland och vi är väldigt arroganta gentemot hockeyn. Vi tar vad vi har och vi blir fler. Alla som prövar hockey blir bra i Frankrike och får spela i de högre ligorna.

Men vad ska ni göra för att bli bättre?

- Vi måste lära av de få spelarna som har spelat utomlands, och vår ungdomssattsning är väldigt ostadig. Nästan obefintlig faktiskt. Men den blir större och större.

En hockeyspelare i Frankrike i den högsta divisionen kan leva på sin talang så länge han är aktiv. Men efter det måste han skaffa sig ett jobb för att kunna leva, vilket Bellemare tror är en bidragande faktor till att så få spelar hockey och att de ligger i underkant i VM-sammanhang.

- De har inte så många spelare att välja mellan när det drar ihop sig till VM. Vi är 50 grabbar ungefär som ses varje år i samband med VM. Så vi är en stor familj och vi kämpar för vårt land. Vi vet att vi är "underdogs", men vi lär oss för varje år som går. Någon gång i framtiden ska man akta sig för oss, säger Bellemare och fortsätter:

- Men det är en stor ära och hur skönt som helst att få spela i landslaget. Jag är riktigt stolt och jag har haft äran att spela för mitt land sen jag var 16 år.

/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Subban missar VM
Senaste nytt

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.

Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

igår 15:56
Med i den absoluta toppen efter den inledande GP-ritten i världscupfinalen. Patrik Kittel och hans Touchdown gjorde avtryck direkt i Riyad. Fullträffen gav en överraskande andraplats. "Tarzan" sviker mig aldrig. Jag skulle vilja rida küren redan nu, säger Kittel.