- Foto: TT bild, privata

Här är tio artiklar #församtycke

Nyheter24 tar ställning för en samtyckelagstiftning. Här sammanfattar vi den gångna veckan.


Är du också #församtycke?

Vi vill veta varför du också är för en samtyckeslag.

Använd #församtycke 
och #fattanu!

Sexualbrottslagstiftningen är i dag bristfällig. Vi behöver en samtyckeslag för att få till en förändring. Därför tar Nyheter24 nu ställning för samtycke, med avspark i en temavecka under namnet #församtycke.

Under veckan har vi publicerat en rad artiklar på temat. Har du missat något? Här kommer en sammanfattning:

1. Nyheter24 tar ställning: "Vi är för samtycke" 

"Nyheter24 anser att en samtyckeslag är ett stort steg i rätt riktning. Vi hoppas att en samtyckeslag skall ge rättsväsendet ytterligare verktyg för att skipa rättvisa, men än viktigare är vilken signal lagstiftaren vill sända vad gäller den sexuella relationen mellan två personer. Vi tar därför tillsammans med FATTA, en rörelse som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning, ställning för samtycke."

2Samtycke: för eller emot? 

"När det pratas om samtyckeslagstiftning finns det flera för- och motargument som ofta tas upp. Nyheter24 har listat de huvudsakliga argumenten för både förespråkare och motståndare."

3Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

"Tre uppmärksammade våldtäktsfall där de misstänkta gärningsmännen alla antingen blivit först fällda och sedan friade, eller tvärtom, i tings- och hovrätt. Tre fall som alla fått upp diskussionen om införandet av en samtyckeslag"

4Sanna blev våldtagen – "Det var väl inte så farligt?" 

"När Sanna var 14 år gammal blev hon våldtagen. Eftersom bevisen inte gick att säkra gick våldtäktsmannen fri. 
– Jag vågade inte berätta för någon, säger Sanna till Nyheter24."

5Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet"

"Vad är okej och inte vid sex? I dag tycks det inte vara särskilt tydligt när det kommer till vare sig samhällets eller lagens syn på saken. Något som en samtyckeslagstiftining skulle kunna komma att ändra på. Det menar Madeleine Lejonhufvud, professor i straffrätt."

6"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkt" 

"'Män lär sig att deras gränsöverskridande beteende är okej, att det är kvinnors ansvar att säga stopp', skriver Fanny Åström, feminist och bloggare"

7FATTA: "Samtycke borde vara en självklarhet" 

"'Fatta är övertygade om att krav på samtycke är ett steg på vägen i form av att ha en normerande effekt', skriver Fatta via Kristina Wicksell."

8Morgan Johansson (S): "Vi behöver reformera sexualbrottslagen" 

"Samtyckeslagstiftningen har under lång tid varit omdiskuterad – men inget tycks hända, trots flera utredningar. Något Socialdemokraterna vill ändra på.
– Vi har bestämt oss för att vi vill öppna upp för en ny utredning, säger riksdagsledamoten Morgan Johansson (S), till Nyheter24."

9Det är dags att samtycka till samtycke  

"'Det mest kränkande som finns är när en annan människa utnyttjar din kropp utan ditt samtycke', skriver Jessica Schedvin, liberal debattör och medlem i Moderaterna."

10Duon skrev en låt till våldtäktsmännen 

"Frida Svensson och Claes Larsson utgör duon Cohort of Two. De skrev låten 'Wrong' efter en rad friande våldtäktsdomar i Sverige. En av dem var det uppmärksammade fallet i Umeå 2013, då tre män friades av tingsrätten efter att ha gruppvåldtagit en flicka med en flaska."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför drev Nyheter24 #HejdåKungen

19 Jul 2014, 16:04

Här är kungafamiljens Facebookflöde

18 Jul 2014, 10:47
Har du någonsin undrat hur det skulle kunna se ut i kungafamiljens Facebookflöden? Nyheter24:s Gabriella Bark visar dig.

Hovet: "Vi har en fantastiskt bra statschef just nu"

17 Jul 2014, 10:57
Föga förvånande visar det sig att kungahuset inte ställer sig bakom Nyheter24:s kampanj #hejdåkungen.

Så reagerade läsarna på Nyheter24:s #HejdåKungen

16 Jul 2014, 17:18
Vissa tycker att vi har helt rätt – vissa tycker att vi är dumma i huvudet, fast på olika sätt. Här är några av reaktionerna på Nyheter24:s #HejdåKungen.

"Det är dags att avskaffa monarkin"

16 Jul 2014, 14:21
"Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för", skriver Rickard Björkén, republikan.

8 saker kungen kan göra när han avgått

16 Jul 2014, 07:44
Visst, vi vill ju att kungen ska lämna tronen. Men inte ska han behöva gå sysslolös för det. Nyheter24 listar åtta andra saker som kungen skulle kunna pyssla med när han slutligen sagt "hej då".