Genrebild på akutmottagning och skylt
Personalen på akutmottagningen oroar sig över hur situationen ska utvecklas. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Cancersjuk patient tvingades sova i korridor - nu slår läkarna larm

Personalbrist, hög arbetsbelastning, svårt sjuka patienter som tvingas sova i korridorer. Det är några av anledningarna som fått läkarna på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett att slå larm, rapporterar Helsingborgs Dagblad.


I ett brev som skickats till sjukhuschefer och ansvariga politiker uppger läkare och sköterskor på Helsingborgs lasaretts akutmottagning att patienter lämnas utan tillsyn och att arbetsbelastningen är så hög att de inte ens hinner med att hjälpa till med toalettbesök, rapporterar Helsingborgs Dagblad. 

I brevet ger personalen ytterligare exempel på hur den stressiga arbetsmiljön påverkar patienterna. Bland annat skriver de att antalet patienter som tvingats övernatta på korridorsplatser har varit över tio stycken under de senaste veckorna. Det är allt från barn, gamla och svårt sjuka som, enligt akutpersonalen, inte erbjuds säker vård.

Bland annat ska en svårt cancersjuk patient ha kommit till akuten med ambulans och blivit liggandes i en korridor full av förbipasserande, stressad personal och ljuden av pipande larm “ända till nästa dag”.

Patient försvann

Vid ett annat tillfälle behövde personalen tillkalla polis efter att en äldre, förvirrad patient som befunnit sig på akuten över natten försvunnit. Patienten, som varit vaken hela natten på grund av den stressiga miljön på akutmottagningen, hittades en stund senare i en närliggande park. “Måttet är för länge sedan rågat” skriver läkarna i brevet, skriver tidningen.

Personalen tvingas jobba övertid och ta extrapass för att få ihop verksamheten. Foto: Björn Lindgren/TT

Sjukhuschefen svarar

Thomas Wallén, sjukhuschef i Helsingborg, menar att den pressade situationen beror på att ett tjugotal vårdplatser är stängda på grund av brist på sjuksköterskor och samt att coronapandemin bidragit till hög sjukfrånvaro och hög belastning på vården HD, som tidigare rapporterat om den pressade situationen på akutmottagningen i Helsingborg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00