Första fallet av apkoppor har nu nått Halland.
Första fallet av apkoppor har nu nått Halland. - Foto: Cynthia S. Goldsmith och CDC/AP/TT

Apkoppor upptäckta i Halland: "Det pågår smittspårning"

Nu har ett fall av apkoppor konstaterats i Halland. Personen i fråga ska ha smittats utomlands. Smittskyddsläkaren Maria Ryberg Mo, på Region Halland, menar att det inte är oväntat.


Apkoppor, eller monkeypox på engelska, är en ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. Ett fall av apkoppor har nu konstaterats i Halland, rapporterar SVT med hänvisning till Region Halland.

– Det pågår smittspårning, säger Maria Ryberg Mo.

Personen i fråga ska ha smittats utomlands. Det ska dock inte finnas något i nuläget som talar för en spridning i det specifika fallet.

"Stor skillnad på apkoppor och covid"

– Vi kommer inte ge några fler detaljer i det här fallet på grund av sekretess. I nuläget ser vi inte att det är någon större risk för spridning, säger Maria Ryberg Mo.

Hon menar även att de förväntat att det skulle komma förr eller senare, och på frågan om man bör vara orolig svarar hon: 

– Nej, det beror ju naturligtvis på om man utsätter sig för en smittrisk eller inte men det är ju en stor skillnad mot covid till exempel som är ett helt annat virus. Det är inget som berör befolkningen i allmänhet, säger hon.

Apkoppor är en "allmänfarlig sjukdom"

Regeringen har sedan tidigare beslutat att infektion med visst orthopoxvirus, apkoppvirus, som allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen. Detta efter att ett antal fall bekräftats i olika delar av landet.

Provsvaret har analyserats på Folkhälsomyndighetens labb och de lämnade beskedet om det positiva testet under tisdagen, rapporterar SVT.

Symptomen på apkoppor är ofta milda, men skulle kunna bli allvarliga för personer i riskgrupp.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00