Svalka dig med hemgjord fläderbubbel i sommar
Svalka dig med hemgjord fläderbubbel i sommar - Foto: Brent Hofacker/Alamy/Henrik Holmberg/TT

Så enkelt gör du fläderchampagne till midsommar – men det gäller att rappa på

Briljera med egengjord bubbel under årets midsommarfirande med detta enkla recept. Fläderblommor innehåller jäst och blir en bubblig dryck på bara två veckor. Traditionellt kallas endast bubbel från regionen Champagne för just champagne, men denna härliga dryck har fått det fina smeknamnet “fläderchampagne”.


Du behöver:

8 fläderblomskvistar

4 teskedar citronjuice

Skal av en citron

5 deciliter strösocker

3 liter vatten

Utrustning:

Silduk

Rena PET-flaskor

Gör så här:

1. Rensa fläderblommorna från insekter men undvik att skaka för mycket eller att skölja med vatten. Vattnet riskerar att skölja bort den naturliga jästen.

2. Lägg blomklasarna, citronskal, citronjuice, socker och vinäger i en bunke. Häll över ljummet vatten och blanda tills sockret har lösts upp. Täck över med en muslinduk och ställ kallt och svalt i 24 timmar.

3. Sila av blommor och citron med en saftsil eller muslinduk. Häll upp i väl rengjorda PET-flaskor men fyll inte upp hela vägen utan lämna runt fem centimeter. Skruva åt ordentligt.

4. Låt stå kallt och svalt i två veckor men kolla till flaskorna regelbundet. PET-flaskor rekommenderas då trycket från jäsningen kan spräcka glasflaskor. “Rapa” flaskorna genom att öppna flaskorna då och då. Det kommer att pysa ur dem.

5. Förvara i kylskåp när fläderchampagnen är färdigjäst. Den kommer att ha innehålla lite alkohol, så drick ansvarsfullt. Avnjuts välkyld!

Baserat på Delicious Magazines recept.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00