Midsommar

Midsommar räknas som en utav de viktigaste högtiderna i Sverige, bortsett från julen.

Midsommarafton firas alltid på en fredag och infaller någon gång mellan 20-26 juni. Midsommarfirandet infaller nära sommarsolståndet - det är en fest för att fira sommarsäsongen helt enkelt.

Det kristna midsommarfirande har sitt ursprung i den helige Johannes Döparens dag, vilken är den 24 juni.

Vanligt förekommande på midsommar: Sill, nubbe, snapsvisor, jordgubbar, färskpotatis, dans runt midsommarstången och blomkransar.

De senaste 10 åren har det varit så kallat typiskt midsommarväder under midsommarhelgen. Med det menas ostadigt väder, alltså sol med inslag av regn och varierande temperaturer mellan cirka 10-20 grader.

Midsommar firas även i några utav våra grannländer. I Danmark och Norge kallas högtiden för S:t Hans dag, i Finland för Juhannus och på Island Jónsmessa.
igår 16:59
Midsommarafton närmar sig med stormsteg. Läs mer på Nyheter24 om tipsen på misstagen du ska undvika på midsommar – oavsett om du är värd eller gäst.
igår 13:44
Lovisa "Lojsan" Wallin och pojkvännen Buster Reuterswärds midsommarfest kostade 7 000 kronor per person. Hur dyr blir den i år?
igår 13:27
Snåljåpen Günther Mårder varnar för dyra fällor i midsommar. Så som knytkalas, onödigt dyra viner och påkostad mat vi slänger i soptunnan.
igår 10:54
Hur blir vädret på midsommar? Fredagens stora väderprognos – här blir det regn och rusk och här blir det sol och 25 grader. Läs mer här!
igår 07:26
Stockholmsbörsen gick in i midsommarhelgen på plus. Efter en försiktig start tog börsen bättre fart under förmiddagshandeln och vid stängning landade det breda OMXS-indexet på plus 1,1 procent, i linje med större Europabörser.
2 dagar sedan 18:14
Dagarna runt midsommarafton är några av årets mest trafikerade. Här får du veta vilka tider trafiken är som värst, enligt Trafikverket.
2 dagar sedan 13:16
På midsommarafton ska det vara dans runt stången, jordgubbar – och Ted Gärdestad-musik. Såväl midsommarafton 2022 som 2023 var hans 52 år gamla hit "Sol, vind och vatten" den mest strömmade på Spotify, meddelar musiktjänsten. Det är också den låt som oftast läggs till på användarnas egna listor med midsommartema. 2021 var det däremot Myra Granberg och "Lose my mind" som toppade listan och 2020 Victor Leksell med "Svag".
2 dagar sedan 09:16
Midsommarafton går för många hand i hand med midsommarmat, nubbe, sång och dans. Men ska du få dig din hutt gäller det att du har koll på Systembolagets öppettider.
2 dagar sedan 05:42
Tågen till och från Stockholms centralstation rullar igen, efter att ha legat nere under morgonen på grund av ett elfel. Men förseningar är att vänta. Känns som att det nästan alltid är något strul, säger en av morgonens resenärer.
17 Jun, 18:18
Kan sillen ätas ute eller inne i midsommar? Här får du veta var chanserna till sol och värme är störst.
17 Jun, 09:34
Ledande drivmedelskedjor höjer priserna på de flesta drivmedel på måndagen – inför den stundande midsommarhelgen. Så dyr blir bensinen.
17 Jun, 05:30
Priserna på maten på midsommar har stigit, men det finns chans till riktig klipp. Så här gör du för att köpa billig mat till midsommar.
16 Jun, 13:07
Skogens guld – kantarellerna – får vana som ovana svenskar att ge sig ut i skogen varje år. Säsongen börjar på sommaren men vad krävs för att de ska växa och var hittar man dem?
15 Jun, 08:38
Midsommar är inte långt borta men vad den bjuder på för väder är högst oklart. Grundtipset är därför, än så länge, att gardera för såväl hög- som lågtryck.
14 Jun, 15:06
Jordgubbsförsäljning kan finansiera grov nätverkskriminalitet, misstänker polisen. Under torsdagen genomfördes en stor insats av polis och andra myndigheter i region Bergslagen.
12 Jun, 07:20
Förhoppningsvis har merparten av regnet och åskan dragit vidare när sillen ska dukas fram på midsommar. Läs mer om midsommarvädret 2024 här!
12 Jun, 07:00
Livsmedelspriserna står mer eller mindre stilla. Men sillkonserver ökar i pris med över 20 procent i årstakt samma period – inför midsommarafton.
12 Jun, 05:20
Sommaren kom extra tidigt i år – vilket gjorde tiden mellan hägg och syrén ovanligt kort, enligt rapporter om blomningsmönster runt om i Sverige. Blomningen sker tidigare och under kortare tid, säger Ola Langvall från SLU.
8 Jun, 17:25
Hittills har juni kantats av regn, kyla och oväder. Men hinner vädret repa sig innan midsommar?
6 Jun, 15:34
Linn Grant eller Madelene Sagström till OS i Paris? Efter den första rundan av Europatourtävlingen i Sverige är det fördel Grant. Jag kan ju bara påverka hur jag spelar, säger 24-åringen, som med sina fem slag under par är med i toppstriden.
1 2 3 4 ... 12