Singapores gatumatstånd var de första i världen att kamma hem Michelinstjärnor
Singapores gatumatstånd var de första i världen att kamma hem Michelinstjärnor - Foto: Annie Spratt/Unsplash/Christine Olsson/TT

Här är Michelinmaten billigare än en McDonald's-meny

Ett besök hos en Michelinkrog brukar vara synonymt med en saftig nota. Men i Singapore kan du äta Michelinbelönt mat för under 50 kronor. Här är gatustånden som har blivit kända för att servera världens billigaste Michelinrätter.


4 800 kronor, plus tillägg för dryckespaket. Det är hur mycket en måltid kostar hos stjärnkrögaren Björn Frantzéns restaurang Frantzén i Stockholm. Restaurangen kan skryta med att vara den enda i Sverige som har tre Michelinstjärnor. Kocken driver även restaurang Zén i Singapore – ett land där även de med en snäv budget har råd att äta Michelinbelönt mat.

Stjärnkocken Björn Frantzén: Här är felet alla svenskar gör i köket

Han blev känd för att servera världens billigaste Michelinmat

Liao Fan Hawker Chan, numera Hawker Chan, var bland världens första gatustånd att belönas med en Michelinstjärna. De hade stjärnan mellan år 2016 och 2021 och var kända för att servera världens billigaste Michelinmåltid.

Deras paradrätt “sojasåskyckling med ris” kostade då drygt 40 kronor men har ökat i pris på grund av inflationen och kostar numera ungefär 55 kronor.

Detta gatustånd har behållit sin Michelinstjärna

Hill Street Tai Hwa Pork Noodle var det andra gatuståndet som belönades med en Michelinstjärna samma år och håller stjärnan än idag. För mellan 6-8 singaporianska dollar kan du äta deras prisbelönta mat, motsvarande cirka 48 till 80 kronor.

Billigare än snabbmat

På McDonald’s i Sverige kostar deras klassiska Bic Mac-meny ungefär 85 kronor, medan en mindre cheeseburgarmeny kostar drygt 50 kronor. I Singapore har du därför möjligheten att välja en Michelinbelönt maträtt för en billigare slant än ett mål hos snabbmatsrestaurangen i Sverige.

Är du ändå sugen på lite extra bra mat som inte kostar 4 800 kronor så finns det det 14 restauranger i Sverige som har tilldelats "Bib Gourmand" i årets Michelinguide. En utmärkelse som lyfter en restaurang som är värt ett besök, men som inte riktigt når upp till den första stjärnan. Här börjar de flesta priser på runt 300-400 kronor och uppåt.

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00