Restaurangägaren och kocken Björn Frantzén tycker svenskarna kan göra bättre ifrån sig i köket
Restaurangägaren och kocken Björn Frantzén tycker svenskarna kan göra bättre ifrån sig i köket - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Stjärnkocken Björn Frantzén: Här är felet alla svenskar gör i köket

När Björn Frantzén gästade "Bianca" under söndagen passade han på att kritisera svenska hemmakockar. Han anser nämligen att många gör ett klandervärt jobb, och glömmer viktiga detaljer.


Björn Frantzén, 46, är en av Sveriges främsta kockar som driver restaurangerna Frantzén, Astoria och Bobergs matsal. 

2018 blev den förstnämnda historisk som den första restaurangen i Stockholm att belönas med tre Michelinstjärnor. Och smakar det så kostar det. En avsmakning på Frantzén kostar 4 800 kronor exklusive dryck. 

Vad är receptet till de stora framgångarna då? Björn Frantzén tror själv att han har sin bakgrund att tacka.

– Jag tror att en anledning till att restaurangerna har varit så framgångsrika är att jag inte är uppväxt på Lidingö eller Djursholm eller är van vid att springa på stjärnkrogar när jag var tio bast. Jag kommer från en enklare bakgrund – från Upplands fucking Väsby. Där var det fest att gå på McDonald’s. Mina föräldrar gick inte på krogen, som barn var det lyx att köpa hämtpizza, har han sagt i en intervju med Café

Nyfiken på naturvin? Här är 7 goda viner från Systembolaget du måste prova

Björn Frantzéns känga mot svenska hemmakockar: "För dålig..."

Under söndagen var Björn Frantzén en av gästerna i Bianca Ingrossos talkshow "Bianca". Där fick han frågan om det vanligaste felet svenskar gör i köket, och där hade han ett och annat att säga till om.

– Lite olika saker, men framförallt så övertillagar man de mesta grejerna. Fisken är för torr, och så vidare. Man är rädd att hålla nere temperaturen, säger han i programmet.

Han riktar även kritik mot hur de svenska hemmakockarna kryddar sin mat, då han anser att man glömmer en väldigt viktig aspekt.

– Sen har man alldeles för lite syra i maten, det vill säga citron, det är det vanligaste. Sen kan det vara vinäger eller lime eller hur man nu vill skoja till det. Men man är för dålig på att använda syra, syra lyfter smakerna, säger Björn Frantzén och fortsätter:

– Folk saltar, så tror de att det är klart. Men det är knappt hälften. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

1 timme sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

1 timme sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

1 timme sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

2 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".