Restaurangägaren och kocken Björn Frantzén tycker svenskarna kan göra bättre ifrån sig i köket
Restaurangägaren och kocken Björn Frantzén tycker svenskarna kan göra bättre ifrån sig i köket - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Stjärnkocken Björn Frantzén: Här är felet alla svenskar gör i köket

När Björn Frantzén gästade "Bianca" under söndagen passade han på att kritisera svenska hemmakockar. Han anser nämligen att många gör ett klandervärt jobb, och glömmer viktiga detaljer.


Björn Frantzén, 46, är en av Sveriges främsta kockar som driver restaurangerna Frantzén, Astoria och Bobergs matsal. 

2018 blev den förstnämnda historisk som den första restaurangen i Stockholm att belönas med tre Michelinstjärnor. Och smakar det så kostar det. En avsmakning på Frantzén kostar 4 800 kronor exklusive dryck. 

Vad är receptet till de stora framgångarna då? Björn Frantzén tror själv att han har sin bakgrund att tacka.

– Jag tror att en anledning till att restaurangerna har varit så framgångsrika är att jag inte är uppväxt på Lidingö eller Djursholm eller är van vid att springa på stjärnkrogar när jag var tio bast. Jag kommer från en enklare bakgrund – från Upplands fucking Väsby. Där var det fest att gå på McDonald’s. Mina föräldrar gick inte på krogen, som barn var det lyx att köpa hämtpizza, har han sagt i en intervju med Café

Nyfiken på naturvin? Här är 7 goda viner från Systembolaget du måste prova

Björn Frantzéns känga mot svenska hemmakockar: "För dålig..."

Under söndagen var Björn Frantzén en av gästerna i Bianca Ingrossos talkshow "Bianca". Där fick han frågan om det vanligaste felet svenskar gör i köket, och där hade han ett och annat att säga till om.

– Lite olika saker, men framförallt så övertillagar man de mesta grejerna. Fisken är för torr, och så vidare. Man är rädd att hålla nere temperaturen, säger han i programmet.

Han riktar även kritik mot hur de svenska hemmakockarna kryddar sin mat, då han anser att man glömmer en väldigt viktig aspekt.

– Sen har man alldeles för lite syra i maten, det vill säga citron, det är det vanligaste. Sen kan det vara vinäger eller lime eller hur man nu vill skoja till det. Men man är för dålig på att använda syra, syra lyfter smakerna, säger Björn Frantzén och fortsätter:

– Folk saltar, så tror de att det är klart. Men det är knappt hälften. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/