- Foto: Scanpix

Vardagen för Assange: ett motionsband och en sollampa

Julian Assange har beviljats asyl till Ecuador. I väntan på nästa steg försöker Wikileaks-grundaren få ihop vardagen på Ecuadors ambassad i London.


Assange på ambassaden

Den 19 juni gick Julian Assange in på Ecuadors ambassad i London för att söka asyl. Engelsk polis har krävt att Julian Assange överlämnar sig. Ecuadors regering hänvisade att det var deras plikt att granska samtliga ansökningar för politisk asyl, även Assanges. Flera kända namn vädjar till Ecuador att bevilja honom asyl, bland annat Michael Moore och Oliver Stone. Om Assange lämnar ambassaden kommer han gripas av engelsk polis.

LONDON. Samtidigt som det står klart att Julian Assanges asylansökan till Ecuador är beviljad kan han inte lämna ambassaden i London – som han har kallat sitt hem i snart två månader. Samtidigt som de inblandade länderna  Sverige, Ecuador och Storbritannien får allt mer frostiga relationer, och det diskuteras om- och hur en eventuell flyktväg från ambassaden till Ecuador skulle se ut, så rullar vardagen på som vanligt för Assange innanför de säkra väggarna som Ecuadors ambassad utgör. 

Enligt brittiska tidningen The Times har Assange ett löpband för att hålla sig i form, och för att tillgodose sitt behov av solljus har han en sollampa. Enligt tidningen spelar vänner musik, och uppmuntrar Asange att dansa och ha kul med dem. 

Ambassadens personal skaffar mat åt 41-åringen som har setts få pizza-bud beställt åt sig. Trots att han är begränsad i sin rörelsefrihet, håller han sig sysselsatt med att arbeta med Wikileaks på sin internet-uppkoppling som finns i ambassaden.

Jennifer Robinson, som är Assanges juridiska rådgivare sa in en intervju förra månaden att Assange inte tänker ge upp i första taget.

– Han mår bra och är fortfarande väldigt dedikerad till Wikileaks arbete. Han kanske är begränsad till ambassaden men som han visade under husarresten så stoppar inte det honom, sa Jennifer Robinson till ABC1.



/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00