Förvara maten rätt och kasta mindre.
Förvara maten rätt och kasta mindre. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

10 livsmedel som du har förvarat fel i hela ditt liv

Lyckas du aldrig få till den perfekta avokadon eller ruttnar dina grönsaker för snabbt? Du förvarar dem fel helt enkelt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

1. Potatis

Potatisarna bör förvaras i påse i ett skafferi, bort från ljus, kyla och värme. Kyla omvandlar potatisstärkelsen till socker vilket ger potatisen en missfärgning och värme gör så att potatisen gror.


Bildkälla: TT Bild

2. Ägg

Kylskåpsdörrar brukar ha smarta förvaringsmöjligheter för ägg, men i själva verket bör äggen förvaras i mitten-hyllan i kylskåpet där det är som kallast.


Bildkälla: TT Bild

3. Gul och Röd lök

Löken ska förvaras svalt, torrt och mörkt. Alltså inte i ett kylskåp och inte i en plastpåse.


Bildkälla: TT Bild

4. Mandlar

Mandlar och nötter hör hemma i en påse i kylskåpet och inte i skafferiet. Nötters naturliga oljor härsknar snabbare om de förvaras i rumstemperatur.


Bildkälla: TT Bild

5. Basilika

Basilikan mår bäst när den förvaras fuktigt och svalt. Man kan exempelvis klippa stjälkarna och lägga de i en burk med vatten och sen göra som ett litet tält över, med en plastpåse.


Bildkälla: TT Bild

6. Gurka

Förvara helst gurka i en plastpåse i kylskåpet. Gurkan är dessutom känslig mot etylengasv vilket kan göra den mjuk och gulaktig om den förvaras tillsammans med exempelvis avokado eller tomater.

Bildkälla: TT Bild

7. Bröd

Bröd håller som bäst om det förvaras i ett skafferi. För längre hållbarhet kan man förvara brödet frysen genom att först lägga det i en plastpåse och vara noga med att tömma den på luft.


Bildkälla: TT Bild

8. Kaffebönor

Kaffebönor ska förvaras i skafferiet i svala och torra i lufttäta glas, eller keramikbehållare. Helst borta från värmen. Kaffebönor på lösvikt kan även klara sig upp till en månad i frysen om de ligger i luftäta påsar.


Bildkälla: TT Bild

9. Avokado

Avokado bör förvaras i rumstemperatur om den är omogen. Kylskåp hindrar avokado från att mogna och gör att den får bruna fläckar. Vill man påskynda mognaden kan man låta avokadon ligga tillsammans med andra frukter som innehåller mycket ethylen som exempelvis tomater eller bananer.


Bildkälla: TT Bild

10. Mjöl

De flesta torrvaror som mjöl, håller väldigt länge om de förvaras rätt, det vill säga torrt och inte för varmt. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum. Man vet att mjölet är gammalt om fettet börjat härskna och det inte smakar så nice.


Bildkälla: TT Bild


Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00