- Foto: Lien, Kyrre/TT

Läkare varnar för missbruk av lustgas – kan vara livshotande

Lustgas har blivit allt vanligare att ta vid fester för en snabb berusning. Nu varnar läkare att ett missbruk av den populära partydrogen kan få förödande konsekvenser.


Lustgas är inte längre bara ett läkemedel som du andas in under ditt värkarbete när du ska föda barn. På senare år har det också blivit en "snabbdrog" som många unga runt om i världen använder vid fest. 

De fyller ballonger med lustgasen och sedan andas ut och in i ballongen tills de fått i sig all gas. Mellan 30 sekunder upp till en minut får man en snabb berusning, innan tillståndet blir som innan. 

Men det här är ingen "snabbdrog" som bör missbrukas. I helgen dog nämligen en 23-årig man i Danmark. Polisen i landet utreder nu om lustgasen kan ha varit det som gjorde att mannen avled, något som bland annat danska BT rapporterar om. 

Tecken på nervskador 

Även om inte alla brukningar av lustgasen slutar i tragedi så har giftcentralen i Danmark fått in många rapporter från unga som har tecken på nervskador, så som problem med benen samt skakande händer och fötter. De flesta i 20-årsåldern. 

– Gasen inaktiverar B12, vilket kan orsaka nervskador och anemi. Vilken kan vara oåterkalleligt, men man hoppas att rehabilitering kan korrigera en del av skadan igen. Vi vet inte mycket om det ännu, säger överläkaren Dorte Palmqvist till BT.

Palmqvist menar att biverkningar oftast tillkommer efter missbruk av gasen under en längre tid.

"Kan leda till akut syrebrist" 

I fjol fick giftcentralen i Danmark in 39 ärenden om folk som använt gasen och svimmat eller blivit blå om läpparna. För nio år sedan, 2010, var den siffran noll. 

– Missbruk av lustgas kan orsaka akut syrebrist eftersom gasen tränger undan syret du har i dina lungor. Användningen kan leda till koma, kramper och i värsta fall döden, säger Dorte Palmqvist till BT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tagit lustgas på en fest någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.