Onsdag 25 Maj
Stockholm

Tinder: Här får du tipsen på vad du ska göra - och inte göra

Bildkälla: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT och Nathan McBrid/ Unsplash
Bildkälla: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT och Nathan McBrid/ Unsplash. Foto:

Dejting brukar innebära swipande på Tinder som förhoppningsvis leder till en träff i verkligheten. Men hur ska vi egentligen agera på den populära appen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Ett av de vanligaste sätten att dejta på är via den populära appen Tinder genom att swipa höger och vänster för att förhoppningsvis hitta den rätta.   

Nyheter24 har pratat med KBT-terapeut och relationsexperten Jacqueline Joo för att få svar på vad du ska och, framförallt, vad du inte ska göra på Tinder. 

KBT-terapeut och relationsexperten Jacqueline Joo. Bildkälla: Nikolina Arcini

Första detaljen att reda ut: vad ska man inte göra? 

Ett dåligt beteende är aldrig okej. Bete dig som du skulle i verkligheten.

– Tänk på din integritet. På en app är det enkelt att tro att du kan vara anonym då efternamnet inte syns, men det är enkelt att hitta personer på endast ett förnamn och bild. Vi har ju oftast samma bild på Tinder som på andra sociala forum, säger Jacqueline.

Skriv alltid en text 

Skriva en text eller inte skriva en text på din bio, det är frågan.

Svaret är enkelt, skriv alltid en text!

Helst några korta meningar som förklarar vem du är. Det visar att du är seriös och tänk på att din text är en del av det första intrycket som ges av dig, se till att det är trevligt och ger en positiv känsla. 

Undvik alltid texter som ger en negativ och en passivt aggressiv känsla. Inget "jag vill inte ha någon som inte skriver" eller "vill bara matcha med seriösa", för hur lockande är det att swipa på dig då?

– Det du ska tänka på när du skriver din text är att underlätta för personerna du matchar med. Genom exempelvis en fråga blir det enklare för personerna att skriva ett svar till dig i chatten, säger Jacqueline. 

Vad du skriver spelar inte så stor roll, det kan vara roligt, ett citat eller vad du jobbar med. Se bara till att det finns något personen kan kommentera på.

Exempel som fått negativa reaktioner på Instagram. Bildkälla: Instagram.com/snubbartindrar

Undvik fiskebilden 

Att ha bilder på sin Tinder är väl kanske det viktigaste. Första steget är att välja ut minst tre bilder som du tycker representerar dig. Att ha en eller två bilder kan ge en känsla av osäkerhet och tveksamhet. Kom ihåg det trevliga första intrycket!

– Jag tycker du ska lägga ut såväl ansiktsbilder som helkroppsbilder och bilder som representerar dig i olika situationer, alltifrån när du t.ex. umgås med vänner, är på jobbet, gör en hobby eller ligger i hängmattan på landet, säger Jacqueline. Undvik gamla bilder eller att ha för få bilder, 3-6 bilder är lagom. Och som kille kan du ju försöka undvika trenden med fiskbilderna, fortsätter hon med ett skratt. 

Fundera över vad du vill ge för intryck och undvik för lättklätt. I en enkel googlesökning kan du ta reda på vilka trender som finns. Vissa trender, exempelvis killar som poserar med fiskar och golfklubbor, är bra att undvika.

Bildkälla: Jakob Owens / Unsplash

Inget "Hej, vad gör du?"

När du har uppdaterat din profil och har matchat med en riktig snygging så vill du kanske skriva en klatschig inledning på er konversation? 

Här gäller vett och etikett!

Ingen vill ha hetsiga meddelanden om varför man inte svarar direkt eller ohyfsade indikationer på sex! 

Ett enkelt första steg är att se på personens profil, finns det något spännande du kan kommentera på? Har personen en bild från en resa kan du alltid fråga "Vart var du när du tog bilden?". 

– Tänk dig hur vi börjar en konversation i verkligheten, vi ställer frågor. Om du inte hittar något i profilen kan du alltid ställa en allmän fråga eller något som är kopplat till din egen profil, förklarar hon.

Hon fortsätter:

– Försök att undvika "hej, vad gör du?". Den är inte fel men lite fantasilös. Det är roligare om du skriver vad du själv gör först och sedan fråga vad den andra gör. Ge texten personlighet! 

Bildkälla: Peggy och Marco Lachmann-Anke / Pixabay

Nu då...? 

Ni har bestämt er för att ses men vad skjutton ska man göra på en första dejt?

– Syftet med en första dejt är att se om ni klickar - och att ha kul, ingenting annat. Så att tidsbegränsa dejten är ett bra knep, säger hon. Välj en aktivitet som är kort, exempelvis minigolf. Om ni har trevligt går det alltid att förlänga dejten. 

– Om ni absolut vill ta en kaffe borde ni ta en promenad samtidigt, all aktivitering underlättar för att slippa den eventuella stela stämningen, förklarar hon.

Genom en aktivitet där ni rör på er kan det också leda till att ni aktiverar hjärnan så den hjälper till att väcka känslor.  Det vill vi ju! 

– Källförväxlingsfel innebär att du kopplar samman de känslor du får under dejten med personen som du är med, därför är det alltid bra att göra en aktivitet som väcker mycket känslor, avslutar Jacqueline. 


Vill du ha mer tips på aktiviteter att göra på dejten? Läs även: Är du singel? Så här dejtar du i sommar trots corona

Har du använt Tinder?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt