Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyheter24
Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyheter24

Myndigheten kan inte blunda för Nyheter24 längre

Förvirring och irritation. Det är vad myndigheten för press, radio och TV har skapat efter att beslutet om redaktionsstöd damp ner strax före jul. Det går inte att blunda för Nyheter24 längre.


2020 var på många sätt ett utmanande år. Och ni är nog många där ute som läser det här som har tröttnat på att matas med nyheter om pandemin. 

Samtidigt som många har stängt av pushnotiserna så har det blivit tydligt att vikten av rätt information är viktigare än någonsin. Det har inte bara varit ett oerhört tryck på folkhälsomyndigheten och regeringen – även vi i medierna har fått slita hårt för att hänga med i det ständiga informationsflödet. 

Dessutom har vi blivit färre på redaktionen. Det är helt enkelt inte lika lätt att ta tid för granskande journalistik när nyhetsflödet rusar fram. För även om det är rekordmånga som vill läsa om nyheter så är det tuffa tider när annonsmarknaden viker. 

Nyligen kom också beskedet från myndigheten för press, radio och TV att vi inte får ta del av regerings stödpaket då de inte anser att Nyheter24 har som primär uppgift att bedriva nyhetsbevakning och granskning. 

Det är så galet att man blir mörkrädd med tanke på alla ni hundratusentals som besöker vår nyhetssajt vecka efter vecka. Och att vi i de två senaste årens medierapport från Oxfords Universitet och Reuters Digital News Report 2019 visar att vi har större "brand trust" än till exempel Aftonbladet och större online-räckvidd än medier som Göteborgs-Posten och Dagens Industri.

Att vi går miste om ett viktigt stöd från myndigheterna är det inget snack om. Vi som ville satsa pengarna på att göra ännu bättre journalistik 2021.

I branschtidningen Dagens Media har jag berättat om hur skevt jag tycker det är. Det kan du läsa om här. 

Dagens Media har också publicerat statistik för hur myndighetens olika stöd har fördelats under året. 

Hela 1,5 miljarder har pumpats ut i statligt stöd. Bonnier News har kammat hem mest. Hela 28 procent eller cirka 300 miljoner kronor. Stora summor alltså. 

Att Nyheter24 inte fått en enda krona i stöd är enligt mig och många andra ytterst märkligt. I nya Tidskriftspodden säger den tidigare chefredaktören för Expressen Thomas Mattson att "Det är svårt att förstå varför Nyheter24 inte får stöd när till exempel Breakit får det". Lyssna på hela snacket i avsnittet här

När listan över vilka som beviljats redaktionsstöd kom sa Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar följande till Dagens Media.

– Jag är upprörd och förvirrad över att det är så spretigt som det är. Personligen ser jag ju Nyheter24 som mycket mer av ett nyhetsmedium än Rix Morgonzoo till exempel.

Irena Pozar som gör ett fantastisk jobb med Veckorevyn och lyft tidningen till nya höjder hade valt att inte söka redaktionsstödet då hon trodde att Veckorevyn inte skulle uppfylla kriterierna.

När listan över vilka som fick stöd publicerades så var det är alltså inte bara Nyheter24 som vad förvirrade och upprörda. Det behövs en debatt och en skärpning. Därför blev jag glad när jag läste Brit Stakstons debattartikel i DN där hon lyfte frågan om varför alternativmedier fick statligt stöd. 

Totalt är det 302 medier som beviljats stöd enligt Dagens Media. Hela 1 miljard av de 1,5 går till sex tidningskoncerner. Förutom Bonnier News så tar NTM, Stampen, Gota Media, Schibsted och NWT en rejäl hacka. 

Dagens media har listat alla medier och räknat ut exakt vad alla får. Här kan du se den

I år hoppas jag att vi på Nyheter24 kan få till ett möte med myndigheten. För inte kan väl de ännu en gång ignorera att Nyheter24 är en viktig nyhetssajt för en yngre målgrupp. 

För om de på riktigt vill stötta en mångfald av allmänna nyhetsmedier med redaktionellt innehåll av hög kvalitet så är Nyheter24 den enda nyhetssajt som tar den yngre målgruppen på allvar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00