Den brutala faktan om mordet på Lucia

- 12/12/2020, 00:00 -
Sankta Lucia staty i Syracusa

Staty över Sankta Lucia i Syrakusa, Sicilien

Naokochan/Shutterstock

​Prostitution, flykt från ett tvångsgifte och iskallt mördad av romarna för sin kristna tro. Historian om heliga Lucia kommer i många, blodiga skepnader – frågan är vilken du vill tro på?

Det finns många historier om den unga flickan från Sicilien vid namn Lucia. Den enda fastlagda faktan sägs vara att hon föddes omkring år 286 och att hon dog runt år 304 – kanske bara 18 år gammal. På Lucias tid var förföljelsen av kristna mycket stor i Romarriket. Angavs man som kristen riskerade man både fängelse, tortyr och dödsstraff.

Här kommer lite fakta om Lucia du kanske inte kände till!

Arrangerat äktenskap

Lucia växte upp i en välbärgad familj, men hennes pappa blev tidigt svårt sjuk och dog. Hennes mamma arrangerade då ett äktenskap med en äldre adelsman för att säkra sin dotters framtid. Adelsmannen delade inte Lucias kristna tro, vilket gjorde att Lucia vägrade gifta sig med honom. Istället ville hon göra pilgrimsfärder och skänka sin förmögenhet till fattiga.

Läs också: Hemlösa får bo gratis på hotell över jul och nyår

Tvingades till prostitution

Lucia greps omkring år 303 i Syrakusa och blev satt i fängelse. Hon hade blivit angiven för att sprida kristna värderingar – och angivaren var ingen mindre än adelsmannen som hon vägrat gifta sig med.

I fängelset torterades Lucia brutalt. Tortyren verkade dock inte avskräcka Lucia från hennes tro, och därför beslöt man att hon skulle tvångsförflyttas till en bordell och prostituera sig. Genom att beröva hennes oskuld skulle hon inte längre kunna avlägga sitt kyskhetslöfte. 

Tortyr, skam och martyrdöd

Enligt historierna ska man då ha spänt fast henne på en kärra som skulle dra henne genom staden för allmän beskådan. Det var tillåtet att spotta, svära och skratta åt henne. Något gjorde dock att vagnen satt fast i marken så det gick inte att dra iväg henne. Man provade då att tända eld på kärran, men elden verkade inte ta. Efter många försök och i ett vredesutbrott stack tillslut bödlarna svärdet i henne och Lucia omkom av ett hugg i nacken. En vanlig fakta brukar annars vara att hon fick ett knivhugg i magen.

Lucia blev de blindas helgon

Det sägs också att Lucia hade mycket vackra ögon och att hon under en tid fick många beundrare. En av dem blev så pass besatt i henne att hon inte stod ut. Enda utvägen för henne blev att riva ut sina ögon och lägga dem på ett fat åt ynglingen. Detta ska ha avskräckt den unge beundraren från att förfölja henne, och offergåvan sägs ha givit henne nya, ännu vackrare ögon. Legenden har bland annat gjort henne till de synskadades skyddshelgon. 

Och apropå ögon. På hennes hemort i Syrakusa, Sicilien, firar man också Sankta Lucia. Dock med en liten annan tvist än vårt firande i Sverige. Den 13 december lämnar barn över mat till en staty i hennes ära. Barnen får inte titta på Lucia vid överlämningen – då sägs det att hon kommer kasta aska i deras ögon och göra dem tillfälligt blinda. 

Visste du förresten att Lucia förut kallades "Lussekärringen" och att barnen var livrädda för henne? Läs mer om det här!

LÄS MER:

Tegnell: Så bör svenskarna fira jul

3 kusliga spökhistorier runt julen

Källor: Synskadades Riksförbund, Svenska Kyrkan