Tre kusliga spökhistorier om julen

- 21/12/2019, 08:38 -

De dödas julotta, Krampus och sagan om den vresige Ebanezer Scrooge. Ja, det finns en hel del spännande spökhistorier som svärmar omkring i samband med julen. Håll i dig, för nu tar Nyheter24 dig i hand och leder in dig i den mörkare delen av julen.

Julnatten är fylld av magi och skrock enligt nordisk folktro. Julafton är julens höjdpunkt i den nordiska traditionen. I folktron så var det under julnatten som allt oknytt och naturliga varelser kom fram. 

För att skydda sig mot detta var det vanligt att man ritade kors med kritor på dörrar och portar, skriver Nordiska Museet

DE DÖDAS JULOTTA

En av alla kusliga folkliga berättelser kring julafton är De dödas julotta. På julafton så firas Jesu födelse genom att folk bänkar sig i kyrkan för en julotta. Det är en gudstjänst som hålls tidigt på juldagsmorgonen.

Sägnen har cirkulerat sedan 1600-talet. I en berättelsen vaknar en kvinna mitt i natten och tror att hon försovit sig och tror att hon inte kommer komma i tid till julottan. Hon tog då släden och skyndade sig till kyrkan. 

Julotta i Hedvigs kyrka. PRESSENS BILD / TT

Hon öppnade försiktigt dörren i tron om att julottan ska vara i full gång och sätter sig på bakersta raden. Efter ett tag märkte hon att den som satt bredvid henne var en gammal avliden granne. Kvinnan hade hamnat på de dödas julotta. Hon sprang därifrån fort. 

Det sägs att det ibland på morgonen kunde finnas jord kvar på kyrkbänkarna på morgonen. 

KRAMPUS

Sägnen om Krampus härstammar ursprungligen från Österrike. En varelse som till hälften är demon och hälften get med stora horn, stora tänder, lång tunga. 

För att straffa barn som inte har varit snälla använder han björkpinnar för att piska barn och sedan drar han ner dem till sin lya i underjorden, skriver National Geographic.

Namnet Krampus kommer ifrån det tyska ordet Krampen som betyder klo. Krampus har många liknande egenskaper med varelser inom den grekiska mytologin, exempelvis satyrer och fauner. 

Krampus. Foto: Shutterstock

Från början så skapades Krampus som en motsvarighet till helgonet St Nicholas, som är jultomtens ursprung. Enligt folksägnen så dyker Krampus upp natten till den femte december.

Dagen efter när barnen vaknar upp märker de om de har fått en present av tomten eller en stång av Krampus. En stång får barnen om de inte har varit snälla. 

Under 1200-talet försökte den katolska kyrkan att förbjuda allt firande av Krampus-gestalten. Anledningen var att den ansågs lika djävulen. Krampus sägs vara förlagan till den svenska julbocken. 

EBANEZER SCROOGE

En julsaga är en populär julberättelse som skrevs av Charles Dickens. Sagan handlar om affärsmannen Ebanezer Scrooge är vresig, girig och egoistisk. Scrooge är snål och elak struntar i folket omkring honom. Efter att han har blivit hemsökt av spöken på julnatten. 

Scrooge möter tre julandar som tar med honom på en resa genom dåtid, nutid och framtid. Scrooge träffar sin gamla kollega Marleys spöke och Efter julnatten blir Scrooge en god människa, skriver Movie Zine.

En Foto: Shutterstock
Har du hört talas om De dödas julotta, Krampus eller Ebanezer Scrooge?