Onsdag 6 Jul
Stockholm

Alexander Rybak

Musikern och kompositören Alexander Rybak (ryska: Алекса́ндр Рыба́к) föddes 13 maj 1986 i Minsk (i dåvarande Vitryska SSR, Sovjetunionen).

Han flyttade med sina föräldrar till Norge som fyraåring, Mamman Natalja Valentinovna Rybak är en känd pianist och pappan Igor Aleksandrovitj Rybak, är en känd violinist i både Vitryssland och Norge. Med andra ord har Alexander en hel del talang att brås på. Under uppväxten pluggade han dans och drama på Rud Musi-gymnasiet och tog sen kandidatexamen i fiolspelande vid Barrat Due Musikkinstitut 2012. 

I 2009 års upplaga av Norsk Melodi Grand Prix (norska motsvarigheten till Melodifestivalen) fick Rybak högsta poäng från alla nio distrikt och tog hem storseger med låten Fairytale som komponerades av Alexander själv.  När han sen representerade Norge i Eurovision Song Contest i Moskva, Ryssland, som 23-åring så vann han både publikens hjärta och hela tävlingen. Bidraget fick 387 poäng, vilket då var rekord i hela tävlingens historia. 

Sedan dess har han vunnit ett stort antal priser och grammis och är verksam i hela Skandinavien och Östeuropa som musiker. Han har gett ut flera album under sin karriär. 

2010 skulle Alexander Rybak ha uppträtt på premiären av underhållningsprogrammet "Lotta på Liseberg". Men mitt under repetitionerna blev Rybak vansinnig och slog sönder sin fiol på scenen och låste sedan in sig på sitt hotellrum. Ett år senare medverkade han i programmet, då utan att smasha sönder sin fiol. 

2011 medverkade Rybak i svenska underhållningsprogrammet Let's Dance på TV4. När flickfavoriten lämnade programmet åkte han och festade på Berns med sin danspartner Malin Johansson och fångades då på bild i en het kyss på dansgolvet. Problemet var bara att han då var tillsammans med sin norska flickvän Maria Strøm, Han erkände senare sitt snedsteg i norska Se & Hör och blev förlåten av Maria.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.