Alexander Rybak tävlar i Eurovision 2018.
Alexander Rybak - Foto: TT

5 saker du inte visste om Alexander Rybak

Alexander Rybak vann Eurovision 2009 och ses oftast med en viol skuttandes på scenen. Men vet du något mer om den norska spralliga popstjärnan?


Du känner nog igen Alexander Rybak från hans framträdande i Eurovision 2009 med låten "Fairytale". På scenen med en viol och glatt humör. Han representerade Norge och vann alltihop. 

I år är han tillbaka med låten "That's How You Write a Song" och tävlar alltså för Norge för andra gången. Men vad vet du egentligen om den 31-åriga popstjärnan?

Föddes i Vitryssland

Alexander är född i Ryssland och kom med familj till Norge när han var fem år gammal. Nu är han en aktiv musiker inte bara i Norge utan också i Östeuropa.

Träffade sin flickvän på Tinder

2016 träffade Alexander sin 23-åriga flickvän Julie Gaarud Holm. Paret träffades på Tinder och verkar vara riktigt lyckliga tillsammans. 

– Hon gör mig glad och jag är väldigt förälskad, har han tidigare sagt i ”God kveld Norge” skriver Aftonbladet.

Alexander Rybak tillsammans med flickvännen Julie. Bildkälla: Instagram

Vunnit Grammys

Nej inte DEN Grammyn. Men både en rysk Grammy för "Årets Nykomling" 2010 och en norsk Grammy för "Årets Spellemann" 2010, skriver Eurovision tv.

Både föräldrarna är musiker

Det här musikaliska talangen har inte mindre än två föräldrar som är musiker. Han mamma Natalja Valentinovna Rybak är en känd pianist och hans pappa är Igor Aleksandrovitj Rybak en känd violinist i både Norge och Vitryssland.

Alexander tillsammans med sina föräldrar. Bildkälla: Instagram

Släppt två böcker

Rybak har släppt två sångböcker. Alexander Rybaks Songbook 2010 och Alexander Rybaks Songbook for Young Violinists 2011. En riktig mångsysslare alltså! Förutom musiken och två böcker har han också varit med i flera teaterföreställningar, bland annat huvudrollen i den norska versionen av "Spelman på Taket".

TV: Därför skrattar alla åt Benjamin Ingrossos efternamn i Portugal

Läs också om vilka som är favoriterna under Eurovision

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du titta på Eurovision?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

2 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.