Alexander Rybak
Alexander Rybak väljer nu att visa bild på den kvinna som stalkat honom i över ett års tid. - Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT Bild, Instagram

Alexander Rybak går ut med bild på sin stalker: "Farlig för sig själv och andra"

Alexander Rybak är utsatt för en stalker som inte bara har skickat honom över 8000 meddelanden. Hon har även sökt upp Rybak i hans hem vid flera tillfällen. Nu väljer Alexander Rybak att gå ut med en bild på kvinnan.


Alexander Rybak är den vitrysk-norska artisten som blev känd för hela världen när han år 2009 kammade hem vinsten i Eurovision med sin låt "Fairytale", som idag har över 310 miljoner spelningar på Spotify.

Sedan ett par år tillbaka bor Alexander Rybak i USA, där han studerat på musikkomposition på Columbia College Chicago. Efter examen år 2022 så flyttade han till Los Angeles. Och det är där, i "city of angels" som mardrömmen började för Alexander Rybak.

Alexander Rybak. Bildkälla: Terje Bendiksby/NTB/TT Bild

Alexander Rybak utsatt för stalker – nu visar han bild på kvinnan

På Instagram berättar Rybak att en tidigare kollega och vän för ett år sedan blev besatt honom. Hon inledde då vad Rybak beskriver som både fysiska och psykiska trakasserier. Rybak hade inte tänkt berätta för omvärlden om stalkern, men då hon nu börjat sprida lögner om honom på TikTok så kan han inte längre vara tyst.

Kvinnan som stalkar Alexander Rybak. Bildkälla: Instagram
Stalkern har förföljt Alexander Rybak i över ett år. Bildkälla: Instagram

"Det här är en psykiskt sjuk person, och jag har varit rädd att hon ska göra illa sig själv eller någon annan. Den här kvinnan har varit besatt av mig i över ett år, ända sedan jag i januari bad henne att sluta följa mig så har det blivit mycket värre. Jag har över 8000 mejls och meddelanden från hennes fejkade konton. Hon hävdar att jag har nakenvideos på henne, vilket hon vet inte är sant. Det är något hon sprider för att få uppmärksamhet", skriver han och fortsätter:

"Vad jag däremot har är videos från min kameraövervakning som visar hur hon smyger omkring mitt hus. Den här bilden togs när hon skrämde mig mitt i natten i mitt garage", skriver Alexander Rybak.

Kvinnan har fångats på övervakningsfilm. Här utanför Alexander Rybaks hus. Bildkälla: Instagram
Stalkern utanför Alexander Rybaks hus. Bildkälla: Instagram

Kvinnan är polisanmäld, och i juni 2023 så dömdes hon till besöksförbud mot Rybak. Sedan dess har hon överklagat tre gånger bara för att få en chans att se Rybak i domstolen, menar han. Hon har förlorat varje överklagande.

"Hon är farlig för sig själv och andra", skriver Alexander Rybak.

Kvinnan själv nekar till att hon skulle ha stalkat Alexander Rybak. 

Kändisar som drabbats av stalkers

Att bli utsatt för stalkers är dessvärre något som drabbat flera kändisar genom åren. I Sverige har bland andra Isabella Löwengrip, Magdalena Graaf och Agnetha Fältskog alla utsatts för stalkers.

"Jag är inte nervös längre, jag känner mig mer förbannad! Jäkla gubbäckel, fruktansvärt egentligen att såna här jäklar ska kosta staten en massa pengar", skrev Magdalena Graaf i sin blogg inför rättegången mot den man som stalkat henne.

Den 50-årige man som terroriserat Magdalena under fyra års tid dömdes slutligen för sexuellt ofredande.

Magdalena Graafs stalker dömdes slutligen. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Ett annat uppmärksammat fall är hur ABBA-stjärnan Agnetha Fältskog kom att bli tillsammans med sin stalker, den holländska mannen Gert van der Graaf. Han hade varit besatt av Agnetha sedan han var 8 år gammal, och på 90-talet flyttade han till Sverige för att komma nära Agnetha. 

Efter att ha skrivit till henne så möttes de 1997 och blev ihop. När hon två år sedare avslutade förhållandet började Gert terrorisera Agnetha, och han dömdes då till besöksförbud och utvisning.

Gert van der Graaf såg Agnetha Fältskog på tv när han var barn, och sedan blev han besatt. Bildkälla: Leif R Jansson/TT Bild

Hela släkten Taube har även de lidit oerhört av en kvinna som under många år stalkade familjen. 1963 hörde en psykisk sjuk kvinnan Evert Taube på radion – och då blev hon som besatt. 

1969 brände hon ner familjens hus i Sjösala, och trots att hon dömdes till rättspsykiatrisk vård så blev det inte bättre efter att hon släppts ut. Då började hon trakassera Everts son Sven-Bertil Taube, och hon sökte upp honom i hans hem i både Stockholm och London. I slutet av 90-talet greps kvinnan i Sven-Bertils lägenhet.

Inte bara kändisar drabbas av stalkers. Nyligen släppte SVT Dokument: Inifrån en miniserie om hur en stalker kom att terrorisera Skelleftebon Felix Åkerlund, 30, i många år.

Felix Åkerlund terroriserades i flera år – det vet vi om stalkern

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!