Stockholm

Alice Bah Kuhnke

Politikern och mediaprofilen Alice Bah Kuhnke föddes 21 december 1971. Hon växte upp iden lilla orten Horda i Småland med en pappa från Gambia och mamma från Sverige. Som barn var hon med i scouterna och gick på friidrottsgymnasium. Under 1980-talet var hon dessutom en av landets bästa kvinnliga sprinterlöpare i sin åldersklass. 

Alice, då med bara Bah som efternamn, blev ett känt ansikte främst för barn när hon 1992 började jobba som programledare för Disneyklubben på Sveriges Television. Hennes programledarkollegor var Eva Röse och Johan Petterson, som båda blev framgångsrika skådespelare senare. 

Efter två år som programledare med fokus på yngre tittare, gick hon över till att jobba som reporter, inslagsproducent och programledare för bland annat Söndagsöppet 1993-1997. Två år därefter hade hon en egen talkshow i TV4 och ledde även partiledarutfrågningarna i TV4 inför valet 2002 med Lennart Ekdal vid sin sida. 

Utöver det har hon hunnit vara sommarpratare i Sveriges Radio två gånger, år 2001 och 2011. 2002 gav hon ut boken "Victoria, Victoria" som handlade om Kronprinsessan Victoria och som skrevs tillsammans med hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg

Efter sin karriär inom media har Alice Bah bland annat varit verksamhetschef på Skandia, arbetat som generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt och grundat "Sektor 3  – tankesmedjan för det civila samhället". 

Hon var också ledamot av Svenska kyrkans kyrkomöte för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) år 2006–2011 och ledamot i styrelsen för Dramaten 2009-2011 samt utnämndes till generaldirektör för Ungdomsstyrelsen av regeringen i maj 2013. Och det här är alltså bara ett litet axplock av allt hon har hunnit med under åren, innan sin nuvarande politiska karriär.

Den 3 oktober 2014 utsågs Alice Bah Kuhnke till miljöpartistisk kulturminister och demokratiminister i regeringen Löfven. Bara tre dagar tidigare hade hon blivit medlem i Miljöpartiet. 

På det privata planet har hon tidigare varit gift med programledaren Henrik Johnsson under åren 1998-2002. Sedan 2003 är hon gift med skådespelaren Johannes Bah Kuhnke. Tillsammans har de döttrarna Billie, Bessie och Nina. Du kan följa Alice på Instagram under namnet alicebahkuhnke och på Twitter under KulturdepSv.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.