Stockholm

"En plats där jag kan andas fritt"

1 av 13
. Foto: Oscar Swartz
2 av 13
. Foto: Oscar Swartz
3 av 13
4 av 13
. Foto: Oscar Swartz
5 av 13
. Foto: Oscar Swartz
6 av 13
7 av 13
. Foto: Oscar Swartz
8 av 13
. Foto: Oscar Swartz
9 av 13
. Foto: Oscar Swartz
10 av 13
. Foto: Oscar Swartz
11 av 13
. Foto: Peo Månestad
12 av 13
. Foto: Oscar Swartz
13 av 13
. Foto: Karl Andersson

I en stor intervju för Nyheter24 ger Swartz dig sina smultronställen i Berlin - staden som av dess borgmästare fått den eviga sloganen: "poor but sexy"!


Läs mer
Swartz udda Berlintips:

Naturpark Schöneberger Südgelände är en berlinsk unik mix av nedgångna industristrukturer, vild natur, konstnärliga installationer och tillåtande graffitikultur. Man åker till station Priesterweg med S2/S25.

Marlene Dietrichs grav i Berlin-Schöneberg-Friedenau, bredvid en av tidernas största modefotografer, Helmut Newton.

IT-gurun och Berlinkännaren Oscar Swartz ser numera Berlin som sitt andra hem. Hit åker han för att få andrum och slippa "bli upprörd över att Bror Duktig och Prussiluskan hela tiden försöker styra andra människors liv."

Hur skulle du beskriva Berlin med tre ord?

– Berlins borgmästare, som är sosse och bög, kallas allmänt för Wowi. Han myntade en slogan som beskrev Berlin: "Poor but sexy!". Fast jag fick en dekal på en hackarkonferens som var bra också: "liebe. freiheit. alles." (kärlek. frihet. allt.)

Vad är Berlin för dig?

– En plats där man kan andas fritt och slipper bli upprörd över att Bror Duktig och Prussiluskan hela tiden försöker styra andra människors liv.

Hur ofta reser du dit och vad är det första du gör när du kommer dit?

– Jag har en liten lägenhet i Berlin och kan pendla billigt tack vare Ryanair och Germanwings. Själva flygningen tar bara en dryg timme.

– Om jag kommer på kvällen köper jag en lahmacun, tunn turkisk pizza med lammfärs, het tomatsås och färsk sallad som rullas som en tunnbrödsrulle. Det finns 200.000 turkar i Berlin och mina kvarter är turktäta.

Har du något speciellt minne/upplevelse från staden som berört dig och som du kommer ihåg tydligt än i dag?

– Första sommaren i Berlin drogs jag med en solig söndageftermiddag till Görlitzer Park i Kreuzberg. Parken var full av söndagsklädda turkiska familjer på traditionell picknick med sina kolgrillar. Man samsades alldeles utmärkt med technofolk som via nätet kallat till spontan fest.

– Dieselgeneratorer gav ström till rejält DJ-bås och feta högtalare. "Arrangörerna" hade köpt öl och sålde ur backluckan på en van. Massor av folk, chillande, dansande, trummande, lekande med sina barn, rökande gräs, drickande öl. I Stockholm hade piketpoliser svept in och brutit upp alltihopa och släpat iväg folk. Den berlinskt häpna och fullt berättigade frågan skulle vara: Varför det???

– Det var 2006 jag började fundera på Berlin. Jag bevakade en konferens för en tidning, Wizards of OS 4, där pirater, professorer, konstnärer och digitala visionärer möttes för att diskutera öppenhet: fri programvara, fri kunskap, fri kultur, fritt nät.

– Blandningen av briljant och kosmopolitiskt folk och det berlinskt alternativt avslappade men tyskt fungerande arrangemanget gav mersmak. Alla drack Club Mate, en läsk som smakar hö och är gjord på yerba mate, den sydamerikanska koffeinhaltiga busken.

Vad tycker du om att det har blivit så hippt för svenskar att åka dit, gå på tekno och knarka? Och nu när Berghain blivit för mainstream, vart ska man gå då?

– Det är bra! Berlin får gärna fungera som en alternativ utpost dit människor kan fly en helg eller en vecka eller en termin. Kultur- och livsstilsturismen gör att staden kan ha mycket större utbud av kultur och nöjen än den egna ganska fattiga befolkningen skulle kunna bära upp. Fast det är verkligen inte bara partybarn som åker till Berlin.

– Det finns fyra operor, massor av muséer, världens förnämsta symfoniorkester, filmfestivaler, mässor, alternativa scener, konst, caféer, strandbarer, utomhusbiografer i parkerna där man hugger en öl och slår sig ned i en vilstol på sommaren.  Fast du glömde nämna sexet.

– På Berghain och andra ställen har ju folk sex dessutom. Inte bara bögar. Och det är väl bara i Berlin det kan finnas ett stort porrpalats med enorma ljusskyltar som säger LSD - Love Sex Dreams.

Vad är det som är så fascinerande med den anarkistiska skitigheten i Berlin för oss svenskar? Och när kommer den saneras bort? Eller kommer den alltid att leva kvar?

– Svenskar tycker det är skönt att spänna av och slippa pressen att vara så trendriktiga och creddiga hela tiden. Och vi blir helt fascinerade av att världen fungerar och inte brakar samman i kaos trots graffiti och avsaknad av regleringar som gör att varje kiosk säljer alkohol dygnet runt och klubbar öppnar lördag kväll och stänger måndag morgon.

– Berlin är soft. Det är mindre produktionsbesatt och mer levnadsorienterat. Det renoveras ju upp och byggs kontorshus och shoppinggallerior. Fast Berlin är så stort och har stor arbetslöshet och lågt kostnadsläge. Det kommer att ta lång tid att driva bort det alternativa. Inställningen till världen kommer att finnas kvar eftersom det rör sig om en storstadsbefolkning som styr sig själv till stor del. Berlin är alltså ett eget Bundesland inom Tyskland med egen regering. På samma nivå som hela Bayern.

Dina bästa tips för en lyckad weekend i Berlin?

– Man bör hålla sig inom ett område åt gången. Berlin är så utspritt att man kan få åka en mil tunnelbana eller taxi om man bestämmer sig för att göra en sak i Friedrichshain och sedan något annat i Schöneberg. Och coola ned. Energinivån är inte hetsig. Berlin är en bra brunchstad dessutom med frukostmenyer eller buffeter som gäller fram till kl 17 kanske. Kastanienallee upp mot Prenzlauer Berg är mångas favorit för brunchande. Där finns också klassika biergarten Prater.

Senaste nytt

Viktmobbning som skadar en människa

Publicerades: 23 Apr 2012, 11:24

Se Rihannas galna kurvor i minibaddräkt

Publicerades: 18 Jan 2012, 14:09

Veckans biotopp - barnfilmerna fortsätter regera

Publicerades: 11 Nov 2011, 13:48

Vilken är världens bästa plats?

Publicerades: 28 Okt 2011, 07:39

Kelly Osbourne ger sig på Kate Middleton

Publicerades: 8 Aug 2011, 14:00

BildExtra - Victoria Silvstedts heta sommar

Publicerades: 5 Aug 2011, 07:35

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.