Anders befinner sig just nu i Egypten. Denna bild togs i Venedig.
Anders befinner sig just nu i Egypten. Denna bild togs i Venedig.

"Du måste kunna lita på andra människor"

Resebloggaren Anders Magnusson är just nu på väg till Kapstaden i Sydafrika. Men hans resa började i kalla Kiruna i nordligaste Sverige. Äventyret går ut på att ta sig fram lagom till fotbolls-VM - utan att flyga.


Nyheter24-bloggaren Anders Magnusson är 20 år gammal och just nu ute på sitt livs största äventyr. Han beslutade sig nämligen för att ta sig från Kiruna i Sverige till Kapstaden i Sydafrika - utan att flyga. På helt egen hand, bör tilläggas.

Just nu befinner Anders sig i Egypten. Han har alltså avverkat en hel del länder sedan resan mot Kiruna startade den tionde februari i år.

– Jag började i Stockholm, tog tåget upp till Kiruna och vände sedan söderut. Tog mig i ganska snabb takt igenom norra och västra Europa. Endast ett par stopp hos vänner och släktingar längst vägen i Malmö, Köpenhamn, Düsseldorf och Venedig. Klämde även in en fotbollsmatch (Inter-Sampdoria) när jag passerade Milano.

– Vidare sedan mot Ungern, Serbien och Bulgarien som blev det första landet jag inte tidigare hade varit i. Korta stopp i Budapest och Belgrad följdes av en lite längre tid i Sofia och en liten by i bergen utanför Plovdiv innan jag fortsatte till Istanbul. Den staden kändes lite som den egentliga starten på min resa, säger Magnusson till Nyheter24.

Anders fortsatte därefter genom Syrien. Libanon, Jordanien och nu Egypten. I Kairo hoppas han kunna få ett visum till Sudan och på så vis fortsätta sin resa mot Sydafrika och fotbolls-VM i mitten av juni.

Vad försiggick i ditt huvud när du befann dig i Kiruna och vände igen? Hur kändes det?

Från början var planen att försöka lifta tillbaka från Kiruna till Stockholm och sedan vidare söderut. Efter ett par timmar längst med E10 utanför Kiruna gav jag dock upp den idén. När vattnet i min flaska hade frusit till is efter två timmar och bara ett tjugotal bilar hade passerat kände jag att det var dags att ge upp och gå tillbaka till tågstationen, säger Anders till Nyheter24.

Trots sin unga ålder har Anders rest en hel del tidigare och enligt honom är det viktigt att inte försöka ha full kontroll när man reser på det extrema vis som han själv gör.

– Jag har rest runt i Europa en hel del tidigare och vant mig vid att allting inte alltid måste vara perfekt och att inte alltid ha full kontroll över situationen. Jag tror att det är bland det viktigaste som krävs for att göra en sådan här resa. Det blir svårt att njuta fullt ut om du inte är utrustad med en stor portion tålamod eller om du vet med dig att du har svårt att hantera situationer där du inte kan ha full kontroll på vad som händer.

– Du måste kunna lita på andra människor och vara försiktig i lagom stor mängd, utan att det går över till rädsla.

Anders har egentligen inget fast tidsschema, men ett av de få tidsskrav han har är att vara framme i Johannesburg senast den 13 juni. Dagen efter ska han nämligen se fotbollsmatchen mellan Holland och Danmark, en av flera matcher som han planerar att se.

Vad tror du det är som fått dig att bli så intresserad av andra länder, kultur och människor?

Jag har ett stort tack att rikta till Globala Gymnasiet i Stockholm för detta. De tre åren där vidareutvecklade mina intressen och i kombination med den äventyrslust jag alltid har haft har det lett fram till det här. Jag har alltid gillat att göra lite udda saker, saker som sticker ut lite fran mängden, avslutar Magnusson för Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!