Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskarnas semestervanor

Fredrik Sandberg/Scanpix

Arkiv | 01/06/2010 11:51

Vagabonds undersökning visade i dag att Spanien är svenskarnas favoritland medans Marocko och Dominikanska republiken är förlorarna.

Resetidningen Vagabond presenterade på tisdagen en stor undersökning av svenska folkets semesterresor utomlands.

Mellan år 2000 och 2009 har vårt resande ökat med närmare 20 procent.

Svenskarna reser helst till solsäkra Spanien dit hela 722 000 resor går per år.

Andra populära destinationer i topp är Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Mest reser vi till Europa men utanför är Thailand och USA de länder vi gärna besöker.

Trots Spaniens förstaplats som favoritresmål har vi börjat åka mer till andra destinationer. Resor till Sydafrika har till exempel ökat med hela 800 procent.

Länder som tidningen Vagabond tror kommer att öka som favoritdestinationer för svenskarna är Egypten, Kroatien och Turkiet.

Semestermånaden juli och höstlovsmånaden oktober är de månaderna som vi reser mest. Men över lag så reser svenskarna mycket året om till skillnad från resten av världen. Att vårt klimat påverkar detta är en stark anledning.

Charterresorna har minskat och utgör mindre än 20 procent av allt resande. Detta kan bland annat bero på att svenskarna bokar de billiga flygbolagen på nätet och att man själv vill boka boende.

Att "komma bort" är den största anledningen till svenskens semester och på andra plats kommer "sol och bad". Däremot verkar vi svenskar inte alls vara kulturella på vår resa då "sevärdheter" kommer på näst sista plats över semesteranledningar.

Länder som inte alls lockar enligt undersökningen är bland annat Marocko, Dominikanska republiken och Singapore.