Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Restips för dig med tunn plånbok

Riksbanken/Scanpix

Arkiv | 10/06/2010 14:00

Housesitter till ett hus i LA eller spaweekend i polen? Skippa de klassiska resmålen och kom billigt undan på din semester.

Har du glömt spara pengar till semestern i sommar? Nyheter24 ger dig tips på hur du kan få en toppensemester utan att det kostar skjortan.

Couchsurfing har blivit en succé de senaste åren. Bli medlem på internetsidan och sov gratis på en soffa någonstans i världen. Det enda du betalar är att ställa upp med din soffa som sovplats för någon annan.

Att vara housesitter är en växande trend i hela världen - vanligast är det i USA, Australien och Kanada.

Lättare sysslor som att klippa gräsmattan, vattna blommor och ta in post är något man får vara beredd på - i gengäld får man bo gratis.

Har man tur får man bo i större hus med både pool och tennisbana.

Ett annat sätt att komma billigt undan på semestern är att välja en destination utifrån valutan. Åk på spa i polen, ta en weekend i prag eller en sista minuten resa till Kroatien.

I dag tjänar man på att skippa charterresan och boka en resa med något av de billiga flygbolagen i stället. Att dessutom hitta ett boende på egen hand gör resan mer personlig.

Ett annat knep att spara sina slantar är att inte överförsäkra sig när man bokar en resa. Ofta har man en reseförsäkring i sin hemförsäkring och behöver inte de försäkringar som resebyrån erbjuder.

Ska du växla pengar - gör det innan du åker. Många städer tar höga avgifter när man växlar och det kan även vara dyrt att ta ut pengar i bankomater.

Är du ute efter en weekendresa är det mycket billigare om du till exempel åker lördag till tisdag i stället för torsdag till söndag - vad spelar dagarna för roll när man har semester?

Var aldrig rädd för att fråga lokalbefolkningen om tips på resturanger och barer - ofta hamnar man på lokala ställen som är billigare än turistrestaurangerna och dessutom får man testa något som andra turister missar.