Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Traditionellt och familjärt i Sarajevo

- 15/06/2010, 17:17 -

Dveri

Vill man besöka minimalistiska, designade och stilrena restauranger är Sarajevo inte staden för dig. Däremot finns det charmiga och traditionella ställen där både du och maten blir behandlad med kärlek.

Majoriteten av restaurangerna i Sarajevo går i samma traditionella och mysiga stil. Det är ombonat, rustikt och ofta väldigt familjärt.

På en av de minsta restaurangerna i staden - Dveri  blir man väl mottagen och omhändertagen av personalen. Att befinna sig här är som i en sagovärld och mysfaktorn är hög.

Specialiteten på menyn är Dveri polenta som serverats sedan starten. Ställets outtalade motto är "man kommer till restaurangen som en främling men går härifrån som en vän".

Vinoteka är restaurangen som erbjuder europeiska rätter och en imponerande vinlista. Besökarna är främst internationella gäster.

Kibe njuter man av en fantastisk utsikt över hela Sarajevo. Huset erbjuder alla traditionella bosniska rätter - vill du köra på ett säkert kort ska du beställa det grillade lammet som restaurangen är känt för.

Bryggeriet Sarajevo brewery är en av Sarajevos mest omtalade restauranger. Stället ligger i gamla stan och är känd för sin bosniska meny och mörka öl som inte kan drickas någon annanstans.

Bosniska specialiteter

På de flesta restaurangerna serveras lokala rätter. Bosanski Lonac är en typisk bosnisk gryta innehållande potatis, kött och grönsaker som tillagas i en speciell kruka.

Andra specieliteter är risrätten pilaff, köttfärs inrullad i surkålsblad - sarma och köttfärsrätten cevapi.

Testa även burek på ett av gatustånden - Bosniens fastfood är en smarrig färsfylld paj som man lätt äter i handen när man är på språng i staden.