Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stadsvandringar, museum och marknader lockar i sagolika Sarajevo

- 15/06/2010, 17:18 -

Travellink

En av Balkans vackraste städer erbjuder kultur och historia i sagolika miljöer.

Sarajevo blev för några år sedan utnämd till en av Balkans vackraste städer - häpnadsväckande med tanke på kriget som för inte allt så längesedan tog slut.

Staden är inte helt återställd men har återhämtat sig fantastiskt bra och är i dag en ståtlig och levande huvudstad.

Att gå stadsvandringar är ett perfekt tillfälle att lära känna staden. Personliga berättelser från guiderna är inget ovanligt - de flesta har upplevt kriget på nära håll. Turerna kan bli väldigt känslosamma men förstås oerhört intressanta.

Shopping är inget som staden är känd för i första hand, men det finns. Bege dig till Ferhadija och närliggande gator - här finns en hel del butiker att spendera pengar i.

Staden erbjuder massor av marknader där hantverk, serviser, smycken och antikviteter flödar. En av dem ligger i Bascarsijaområdet och är välbesökt både av sarajevoborna och av turisterna.

På den stora matmarknaden Markale bör du göra ett stopp. Handelsplatsen är en mötesplats för lokalbefolkningen och tyvärr också känt för massakern 1994 som tog 68 personers liv.

National gallery är en permanent utställning med verk av konstnärer från landet - är man konstintresserad är galleriet ett måste.

Med tanke på att Sarajevos invånare inte delar samma religion finns olika heliga platser i staden. På fem minuters avstånd från varandra hittar man den serbisk-ortodoxa kyrkan, romersk-katolska katedralen, Gazi Husrev Beg-moskén och den gamla judiska synagogan.

Passa på att besök allihop när du är i närheten.

Något man inte får missa om man besöker Sarajevo - är stadens tunnelmuseum. På en guidad tur får du följa med på vad som var Sarajevobornas livlina under belägringen på 90-talet.

Tunneln byggdes för hand och var det säkraste sättet för invånarna att ta sig ut ur Sarajevo när staden var omringad av serberna. I dag är endats 20 meter kvar av tunneln, som från början var 800 meter lång, och är ett välbesökt museum.