1 av 3
2 av 3
3 av 3

Lamm, bläckfiskringar och timjan

Kreta erbjuder klassiskt grekiska rätter men har även ett brett utbud av fisk, kött och regionala specialiteter.


Kanske är souvlaki och sallad med fetaost det man förknippar med grekisk mat men Kreta har många lokala rätter att erbjuda turisterna på ön.

En av de mest traditionella rätterna på Kreta är sniglar som tillagas på diverse sätt.

Även lamm, rökt korv och rökt skinka är kända huvudingredienser. Självklart står även fisk och skaldjur från medelhavet i centrum på menyerna.

Lockar inte bläckfisk vanligtvis bör man ändå testa när man är i Grekland. Kreta är känt för de friterade bläckfiskringarna som är vanligt tillbehör till huvudrätten.

Maten smaksätts ofta med de kryddor som odlas i trakten - rosemarin, timjan och oregano återfinns nästan i alla rätter.

Även oliver och olivoljan används nästan i all grekisk matlagning.

Omkring 20 procent av grekiskt vin produceras på Kreta - passa på att besök någon av vingårdarna där druvor har odlats sedan antiken. Testa även de klassiaka dryckerna ouzo och raki.

Köp med de grekiska delikatesserna hem - egenodlad olivolja, kryddor och salt fetaost smakar bättre när den kommer från Kreta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!