Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Internationella matupplevelser på Cypern

- 10/08/2010, 22:20 -
1 av 2

2 av 2

Med influenser från bland annat Grekland, Turkiet, Mellanöstern och Spanien har Cypern ett spännande och tilltalande kök att upptäcka.

Eftersom veckans destination Cypern dominerats av olika folkslag genom åren är maten inspirerad av många kulturer. Speciellt det grekiska och turkiska köket har gjort avtryck i det cypriotiska köket.

Det mest kända från Cypern i matväg är den salta Halloumiosten som är tillverkad av fårmjölk. Osten grillas eller steks och äts därefter vanligtvis med melon.

Något att testa när man besöker Cypern är en av de många grytor som finns på restaurangerna.

Välj mellan lammgrytan Kleftiko som förbereds och tillagas i flera timmar, nötgrytan Stifado innehållande bland annat tomat och vinäger eller fläskköttgrytan Afelia som innehåller en hel del cypriotiskt rött vin.

Prova även Tahini - sesamsåsen som äts till de flesta rätter och Keftedes - små cypriotiska köttbullar. Även smårätterna Meze är populärt att äta på Cypern.

Ett glas Zivania efter maten sätter igång matsmältningen ordentligt.

Drycken är gjord på destillatet från pressade vindruvor som sedan blandas med ett lokalt vin.

Men var försiktig - Zivania är starkt och inget för dig med känsliga smaklökar.