Onsdag 12 Maj
Stockholm

Proteinrik mat längs Egyptens kust

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Inga turistanpassade rätter i Sharm el Sheikh - ortens restauranger serverar mat som har rötter i Egypten och andra delar av mellanöstern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är svårt att säga vad som egentligen är genuint egyptiskt när det kommer till maten. Influenserna kommer mest från det libanesiska och turkiska köket. Men en sak är säker - den egyptiska maten domineras av proteiner.

Bönor, kikärtor och linser är vanliga ingredienser i den egyptiska maten. De flesta rätter utgår från dessa livsmedel när de tillagas.

Egyptens nationalrätt är fuul - en bönröra som kan ätas till dagens alla mål. Röran finns i flera utföranden men brukar vanligtvis bara innehålla limejuice och olivolja.

Eftersom den största delen av befolkningen är muslimer äts inget griskött. I stället är det kalkon, lamm och kanin som serveras på de flesta restauranger.

Till alla måltider serveras aish - ett bröd vars namn betyder liv. Brödet aish doppas i diverse röror och används ofta i stället för bestick.

På lunchen i Sharm el Sheikh är det vanligt att äta en falafel från någon av alla gatustånden. Även om man ätit falafel i Sverige bör man testa den egyptiska varianten som inte bara innehåller kikärtsbollar utan även ris och andra grönsaker.

Fyllda grönsaker med ris och lök är också en vanlig lunchrätt.

Till maten vill man kanske ha en öl eller ett glas vin på sin semester - men utbudet av alkohol är begränsat i Egypten.

Oftast finns det öl, vin och sprit på turisthotellen och de stora diskoteken.

I stället för alkohol dricker egyptierna mycket sött te eller den röda drycken karkadé som är rik på mineraler.

Kommentera
Kopiera länk
Dela