Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marknadens land - Marocko

- 21/09/2010, 10:09 -
1 av 5

www.sxc.hu

2 av 5

3 av 5

4 av 5

5 av 5

www.sxc.hu

Marocko är världsberömt för sina otaliga och gigantiska marknader som bjuder på mer än bara shopping.

Är det något Marocko är känt för är det det oändliga utbudet av marknader. Verksamheten är en gammal tradition och är väldigt viktig i landet då den försörjer en stor del av befolkningen.

Ett gemensamt namn för marknaderna är Souk - och de finns i alla storlekar och former. Ofta har marknaderna tak eller murar omkring sig och är som en enda stor labyrint där man kan köpa i princip allt.

De flesta souker har specifika inriktningar - vissa är specialinriktade på möbler medans andra endast säljer produkter av läder.

I Marocko handlar marknaderna inte bara om shopping utan även om upplevelser och underhållning. Spåtanter, matstånd, musikanter och historieberättare fyller hålen mellan stånden och gör shoppingturen till ett svindlande äventyr.

Den största marknaden i Marocko ligger i Marrakech och har cirka 14 000 säljare. Gatorna är så långa som sju kilometer och det är lätt att gå vilse. Alla städer har souker - stora som små, det är bara att välja och vraka vilken typ som passar en bäst.

På marknaderna finns mycket fina saker att handla - plastiga turistprylar hör inte hemma här. Handgjorda mattor, vackra armband, ljuslyktor i alla tänkbara färger - åk till Marocko med en tom resväska för den är lätt att fylla.

Prutning är en del av handeln och att göra riktigt bra klipp är vanligt. Det vanligaste är att få ner varans ursprungspris 30 till 50 procent.