Söndag 18 Apr
Stockholm

Det historiska köket

1 av 2
2 av 2

Men influenser från stora delar av världen är den marockanska maten allt annat än trist och ensidig. I veckans destination Marocko får du uppleva ett smakäventyr.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På grund av Marockos historia är det marockanska köket aningen spretigt - men därav väldigt spännande. Influenserna kommer från bland annat Mellanöstern, Afrika och Medelhavet.

Störst influenser kommer från det förarabiska berberfolket som sägs vara Marockos ursprungsbefolkning.

Couscous är den rätt som förknippas mest med det marockanska köket. Det äts nästan till allt och varje region i Marocko har sin speciella variant av grynen.

Nationalrätten brevid couscousen heter Tagine och tillagas i en glansig gryta av samma namn. Det är en mastig köttgryta som vanligtvis innehåller lamm eller kyckling som blandas med oliver, nötter, äpplen och russin.

Kryddorna som används i grytan är kanel, saffran och kummin vilket bidrar till en unik och annorlunda smakupplevelse. Tagine är så vanligt att rätten sägs finnas på alla restauranger i hela Marocko - visserligen i olika utförande men likväl.

Andra rätter som är typiska för Marocko är den klassiska och kraftiga soppan Harira, de kryddiga köttbullarna i tomatsås Kefta och Pastilla - kött av inälvor inbakade i en deg. I de färgstarka rätterna används mycket kryddor men maten är ändå sällan stark.

Till maten dricks ofta te eller den inhemska ölen Flag eller Casablanca. Även marockanskt vin finns på restaurangerna. Internationella drycker är oftast svåra att få tag på och givetvis även dyrare.

Marocko är inte känt för sötsaker - ofta dricker man myntate med socker ur höga glas. Den efterrätt som oftast serveras är Briourater - små degknippen innehållande mandel.

Befolkningen i Marocko äter alla måltider med händerna eller med en bit bröd. Givetvis uppskattas det att äta som de inhemska för att visa att man tar del av kulturen men skulle det kännas för ovant har de flesta större restauranger bestick att tillgå.

Restaurangerna i städerna är allt från enkla och spartanska serveringar till flådiga och trendiga jetsetpalats. Testa båda varianterna för att få en rättvis bild av den marockanska kokkonsten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela