Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Niemi tvingas bort - klar för Sharks

Antti Niemi lämnar Chicago.

Antti Niemi lämnar Chicago.

Kathy Willens/AP/SCANPIX

Arkiv | 17/09/2010 15:18

Antti Niemi har kritat på för San José Sharks.

SAN JOSÉ, KALIFORNIEN. Finske NHL-målvakten Antti Niemi hade en succéartad vår då han var en bidragande orsak till Chicagos framgångar i Stanley Cup.

Men nu tvingas Niemi och klubben gå skilda vägar. En skiljedomare ansåg att Chicagos löneförslag inte var tillräckligt högt och nu flyttar han till västkusten för spel med San José Sharks. En orsak kan tillskrivas Sharks löneförslag till svenske Niklas Hjalmarsson, vilket Chicago tvingades matcha för att behålla backen.

I och med lönetaket i NHL har klubbarna, speciellt de framgångsrika, svårt att knyta till sig många av de tongivande spelarna från säsongen innan. Detta leder till en het "silly saeson" där klubbarna lägger bud på spelare med utgående kontrakt, så kallade free agents, med en del spektakulära övergångar som följd.

Niemi såg inte valet som svårt när allting väl kom till kritan och ser fram emot spel i sin nya klubb.

Sharks har inte varit utan finländska målvakter. Under 2000-talet har både förre Färjestadsmålvakten Vesa Toskala och Calgarys succémålvakt Miikka Kiprusoff spelat i klubben. Chicago har i sin tur knutit till sig den 35-årige Dallasveteranen och före detta Djurgårdsspelaren Marty Turco.