I Wien käkar du världens största wienerschnizel

- 17/11/2010, 00:32 -
1 av 5

2 av 5

3 av 5

4 av 5

sxc.hu

5 av 5

Palmenhaus

I veckans destination Wien finns både de mest traditionella österrikiska rätterna men också ett trendigt kök i internationell anda.

Vad ska man äta?

Vill man äta en äkta österrikisk trerättersmiddag bör man börja med en Leberknödelsuppe till förätt.

Buljongen med den stora frikadellbollen i mitten kanske inte ser ut som det mest aptitliga du ätit - men denna österrikiska kung av soppor är hur god som helst.

Till huvudrätt är det inga tveksamheter om vad som bör beställas för att äta en riktigt traditionell middag - Österrikisk weinerschnitzel.

Tror du att du ätit en wienerschnitzel för att du testat en gång på en svensk vägkrog får du tänka om. En äkta wienerschnitzel är något helt annat än en seg, torr och panerad biff.

Även om ytan egentligen inte ser så inbjudande ut - är insidan på en äkta schnitzel en saftig historia. Den panerade kalvkotletten är allt annat än trist och grå.

Avslutningsvis är det den berömda apfelstrudeln som gäller. Detta österrikiska bakverk med äppelfyllning är den perfekta avrundningen på en tidlös middag i Wien.

Var ska man äta?

Restaurangen Figlmueller har sedan många år serverat Wiens strösta schnitzlar. Det är alltid fullsatt med såväl turister som wieninvånare. Lämna inte till Wien innan du ätit på Figlmueller.

Do & Co är en av Wiens trendigaste restauranger med annorlunda möblemang och roligt formspråk. Maten matchar inredningen med nyskapande och spännande rätter från alla världens hörn.

En annan trendig Wienrestaurang är Palmenhaus som även har en av Wiens skönaste barer. Här tar man en drink eller äter något gått i ett stort hus inramat med växter och stora panoramafönster.

Gulaschmuseum är en av de mest kända gulaschrestaurangerna i Europa. Det serveras gulasch i alla smaker och utföranden - baserat på allt från komage till choklad.

På familjeägda Shweizerhaus är det en gedigen österrikisk stämmning. Sejdlarna svämmar över av all öl och stämningen är högljudd och glad.

Missa absolut inte Wiens äldsta restaurang Griechenbeisl. Här äter ofta politiker, artister och andra kända personer. På väggarna finns bland annat autografer av tunga namn som Beethoven och Mark Twain.