Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kändiskrogar och flotta måltider

- 14/12/2010, 16:58 -
1 av 6

2 av 6

Lido

3 av 6

Lido

4 av 6

5 av 6

Steiku haoss

6 av 6

Steiku haoss

I Riga äter man på lyxkrogar utan att betala en förmögenhet. Resor ger de bästa tipsen på vad och var du äter i Lettlands huvudstad.

Vad ska man äta i veckans destination Riga? Och var? Resor guidar dig i den lettiska matdjungeln.

De traditionella maträtterna i Lettland är rejäla och bastanta.

Stora portioner av potatatis olika sorters kål och biff är vanliga huvudingredienser, men den av de viktigaste ingrediensen är kärlek.

Rigaborna är måna om sina måltider och lägger ned mycket tid på att få till den perfekta smaken.

Testa lettiska piroger som influerats av det ryska köket. Även Pelmeni är vanligt att man hittar på menyerna. Det är en slags ravioli som ofta serveras i en kraftig tomatsås.

Även Kumminost, rågbröd och kaviar är mat man bör testa när man semestrar i Riga.

Efter maten är man ofta sugen på något sött - testa en bit av den lettiska chokladen. Den är inte så känd men väldigt omtalad bland finsmakare.

Svart balsam är Rigas nationaldryck och kan köpas på alla barer, kaféer och restauranger.

Bestäm själv om du vill dricka denna trögflytande svarta medicindryck som snaps, i en drink eller i ditt kaffe.

Var ska man äta?

För att provsmaka all typ av lettisk mat måste man besöka Lido.

Lido är en kedja som finns i hela Lettland. Restaurangerna är byggda som väderkvarnar med rustik inredning och personal klädd i traditionella folkdräkter.

Lido erbjuder allt man kan tänka sig när det kommer till mat från Lettland - testa buffé eller be personalen komponera ihop en klassisk meny.

Givetvis finns annat i Riga än lettisk husmanskost. Restaurtanger med internationella influenser blir en allt mer vanlig syn i Riga.

Vincents är restaurangen där stjärnorna äter när de är på visit i Lettlands huvudstad.

Bland annat Elton John, prins Charles, BB King och George W Bush har besökt restaurangen.

Kocken heter Martins Ritins och är den mest kända i landet. På Vincents ser han till att Lettlands delikatesser tillagas och serveras i en lyxförpackning.

Är man väldigt trött på östeuropeisk mat är Amphora ett bra alternaiv. På menyn finns rätter inspirerade av medelhavet - fisk och skaldjur dominerar.

Steiku haoss sitter man i en mysig westernmiljö och tittar ut över folklivet på gatorna.

Inredningen är noga planerad och även om westerntema kan låta aningen smaklöst har man på Steiku haoss lyckats få till balansen mellan kul och klass riktigt bra. Restaurangens specialitet är steken som tillagas över öppen häll.

Vincents: