Foki flyr Sverige

- 24/02/2011, 14:02 -
Foki njuter av utsikten
1 av 4

Foki njuter av utsikten

Ricky

Nyinflyttade!
2 av 4

Nyinflyttade!

Ricky

Fina Foki
3 av 4

Fina Foki

Ricky

Här bor Foki och Ricky
4 av 4

Här bor Foki och Ricky

Anchisa "Foki" Soirak om flytten till Thailand, om den "rymliga" lägenheten på våning 36, egna klädkollektionen och om Bangkok som resmål.

Anchisa Soirak, 19, är mer känd som Foki, den unga tjejen vars blogg är fylld av vackra bilder på henne och killen Ricky, roliga japanska saker och söta djur.

Foki är redan en framgångsrik entreprenör och kan snart även titulera sig kläddesigner. Hon älskar musik, resor, Japan, mode, mat, filmer och tevespel och nyligen har hon gjort drömmen om att få bosätta sig i Thailand till verklighet.

Berätta Foki, varför just Bangkok??

- För att jag är född och uppvuxen i Thailand. Det är mitt hemland och jag har alltid älskat det. Jag trivs bäst när jag befinner mig här. Bangkok är en av mina favoritstäder här i världen så det är därför som jag och min pojkvän valde att flytta hit.

Och hur känner din kille inför det?

Ricky har varit här ett par gånger förut, både före och efter vi blev tillsammans, och han är av samma åsikt som mig. Så därför passar Bangkok perfekt för oss båda.

Hur länge har du väntat på att få göra den här drömmen till verklighet och hur känns det nu när det faktiskt händer?

- Det har gått runt fyra år sedan vi bestämde oss för att flytta hit. Tidsplanen har bytt skepnad flera gånger, men målet har alltid varit detsamma, nämligen att vi ska bosätta oss i Bangkok.

– Nu när vi äntligen är här så känns det nästan overkligt, ungefär som en dröm. Men nu börjar vi faktiskt inse att drömmen är verklighet.

Berätta om er lägenhet.

- Vår lägenhet känns mer som ett palats än en lägenhet. Det är en stor och rymlig lägenhet på 128 kvadratmeter, som ligger på 36:e våningen i det nybyggda lägenhetskomplexet Millennium Residence. Vi har ett stort teverum, kök med panoramautsikt över stadsdelen Sukhumvit, kontor, sovrum, gästrum, tre badrum, förråd, balkong, tvättstuga och så vidare.

– Dessutom har vi tillgång till en stor swimmingpool, ett gym och en tennisbana som ligger alldeles utanför byggnaden. Vi är helt förälskade i vår lägenhet, ingen av oss trodde att vi skulle kunna få tag på en så underbar bostad.

Vad ska du göra där nere?

- Just nu njuter vi bara av livet och det är nog det enda vi kommer att göra den närmaste tiden. Vi har dessutom en hel del arbete framför oss med att inreda och snygga till vår lägenhet.

– Inom en snar framtid kommer jag att starta upp mitt eget företag. Det kommer att handla om kläder som jag designar själv och jag kommer att sälja kläderna här i Thailand och även internationellt via min webbutik. Sverige kommer också att kunna handla av mig.

Förutom familj och vänner, vad kommer du att sakna mest med Sverige?

- Maten! Det finns så oerhört mycket mat och godsaker i Sverige som inte finns här. Några exempel är inlagd sill, västerbottensost, pepparkakor, hjortronsylt, lösgodis, och chips med dill och gräslök. Det finns egentligen hur mycket som helst att räkna upp.

Och vad är det absolut bästa med att bo i Thailand?

- Svår fråga, men om jag måste välja en enda sak så är det nog det härliga klimatet. Jag vet att det kan ses som ett "tråkigt och uppenbart svar", men för mig och Ricky som avskyr snö och kyla så är det guld värt att kunna bo i ett land som har "evig sommar".

– Här finns det dock någonting som kallas för regnperiod, men det är ändå 25-30 grader varmt även under den perioden.

Vad är viktigt att tänka på när man flyttar utomlands?

- Det finns mycket som är viktigt att tänka på. Några av de viktigaste sakerna är att man har en budget, en planering och ett gott tålamod.

– Man bör sjävklart försäkra sig om att man flyttar till ett land som man vet att man kommer att trivas i. Man bör ha spenderat åtminstone några månader i det landet innan man flyttar dit.

Hur går man till väga om man har funderingar på att flytta till ett annat land, vad är liksom första steget?

- Första steget är att fråga sig själv varför man vill flytta utomlands. Kommer livet att bli roligare/bättre av att flytta utomlands? Har jag råd? Vad ska jag göra där?

– Sedan lägger man upp en noggrann planering och en rimlig tidsplan, och därefter så påbörjar man strävandet.

Hur fungerar det med språket? Kan du thailändska? Och Ricky, din kille, hur går det för honom?

– Thailändska är mitt egentliga modersmål så jag kan faktiskt tala språket flytande. Folk här nere kan dock höra att jag har en viss brytning eftersom att jag har bott i Sverige de senaste nio åren, men det är inget problem för mig. Jag har en aning svårt för thailändsk skrift, men mina kunskaper blir bättre och bättre för varje dag som går.

– Ricky har goda kunskaper i engelska, och man klarar sig ganska bra med det här nere. Men han ska ändå börja på en thailändsk språkkurs inom kort.

Grymmaste baren/nattklubben?

- Bed Supper Club eller någon av klubbarna på R.C.A (Royal City Avenue). Bästa livemusiken i hela staden, thailändsk pop/rockmusik och massor av unga människor.

Var hittar man bästa shoppingen??

- Bästa shoppingen för hög budget - äkta märkesvaror och lyxprodukter - finns i galleriorna Siam Paragon, Emporium Central World och Siam Discovery.

– Bästa shoppingen för låg budget - piratkopior och "billigare varor" - finns på MBK, nattmarknader och mindre shoppinggallerior.

Vad gör ni helst en ledig kväll i Bangkok?

- Det finns enormt mycket att göra här. Ett exempel på en lyckad kväll är att börja med en härlig middag på någon mysig restaurang längs Chao Phraya-floden. Sedan tar man en taxi in till Siam Square och promenerar runt i folkvimlet tills butikerna stänger.

– Efter det kan man åka upp till översta våningen på Siam Paragon och spela bowling eller se en bra biofilm. Senare runt midnatt avslutar man kvällen med ett besök på ett spa eller varför inte en kvällspromenad genom China Town eller en av Bangkoks mysiga stadsparker.

Finns det något väldigt annorlunda att göra i Bangkok, någon form av underhållning som vi inte har här i Sverige?

- Bo i en skyskrapa, eller äta i en restaurang som ligger på toppen av en skyskrapa, haha. Men alltså, det finns en hel del saker här som man inte kan göra i Sverige.

– Man kan gå runt i korta kläder året runt och man kan bada utomhus hela året. Man kan flyga billigt till Kina, Japan, Sydkorea och Filipinerna på mindre än ett par timmar. Sedan är ju den stora kulturskillnaden väldigt annorlunda, vilket kan kännas roligt och underhållande.

Vilken är den största skillnaden mellan svenska och thailändska människor?

- Jag gillar svenskar och thailändare lika mycket, men det finns ändå ett par skillnader mellan dem. En är att thailändska människor, även jag, har blivit uppfostrade till att artighet, vänlighet och respekt alltid kommer som nummer ett.

– En annan stor skillnad är att thailändska människor anser att det är fint att vara rik. I Sverige är det mer åt andra hållet. Där blir man nästan utskälld om man har gott om pengar. Min personliga åsikt om den saken är att det inte spelar någon roll om man rik eller fattig. Vi är alla människor av samma värde.

Ditt bästa budgettips för en fattiglapp i Bangkok?

– Bo på något billigt vandrarhem, vid Khao San Road, shoppa billigt på MBK och Pratunam. Ät billig supergod mat från gatukök, thai street food. Ni kommer ändå att få en minnesvärd upplevelse av staden.

Och det lyxigaste man kan göra enligt dig?

- Bo på hotellet Banyan Tree och ät middag i deras öppna takrestaurang på 61:a våningen, där en middag för två kostar 14 000 baht. Shoppa enbart i lyxbutikerna på Siam Paragon. Åk aldrig taxi, hyr i stället en egen chaufför med limousin under hela vistelsen. Listan kan göras lång.

När rekommenderar du att man besöker Bangkok? Vilken tid på året och varför?

- I december eller januari, mitt under jul- och nyårsfirandet. Trots att Thailand inte är ett kristet land så är julfirandet enormt. De centrala delarna av staden gnistrar och glimmar av tusentals julbelysningar, och julstämningen är på topp.

– Nyårshelgen är full av festligheter och massor av fyrverkerier. Dessutom är klimatet behagligast under dessa månader. Inte för varmt och inte kallt heller.

Vad är det knäppaste du råkat ut för i Bangkok?

- Taxichaufförer som försöker lura en att betala för mycket. De gör det hela tiden, och det känns ganska knäppt. Men när man säger till dem att sluta luras så löser det sig, eller så vägrar de att köra men då tar man en annan taxi.

Foki visar nya, fina lägenheten