Atletic Bilbao har några av Spaniens mest hängivna supportrar.
1 av 2
Atletic Bilbao har några av Spaniens mest hängivna supportrar. - Foto: Alvaro Barrientos/AP/SCANPIX
Matchen mot Real Madrid är årets höjdpunkt på Estadio San Mamés.
2 av 2
Matchen mot Real Madrid är årets höjdpunkt på Estadio San Mamés. - Foto: Alvaro Barrientos/AP/SCANPIX

Mat, vin och hatmatch i Bilbao

Real Madrid kommer minst en gång per år på besök till den baskiska industristaden Bilbao. Stämningen på Estadio San Mamés övergår ofta förståndet och Nyheter24 ger er här anledningen varför ni bör besöka staden och njuta av matchen.


BILBAO. Real Madrid mot Barcelona, Valencia mot Villareal och Sevilla mot Real Betis. Den spanska fotbollen kryllar av toppmatcher och storslagna derbyn.

Men frågan är om inte den enskilt största, åtminstone när man ser på det rådande politiska klimatet, drabbningen äger rum när Real Madrid kommer på besök till Baskiken för en match mot det klassiska laget, Atletic Bilbao.

Stämningen på Estadio San Mamés är stundtals fullkomligt galen oavsett motståndare. Men när ärkerivalerna från Madrid äntrar gräsmattan når atmosfären sitt klimax.

Det historiska förtrycket, regionens strävan mot självständighet och det inbyggda föraktet mot centralmakten ges sitt uttryck i en av Europas stökigaste matcher.

Men matchen är inte allt

Staden Bilbao och regionen i sig är bland Europas vackraste platser.

Maten som befolkningen i Baskien tillagar omnämns ofta som kontinentens mest smakfulla, den bergiga naturen som en av de vackraste och surfvågorna från Atlanten som bland de bästa. Baskien har således mycket mer att erbjuda än en gigantisk hatmatch mellan två fruktade ärkerivaler.

Men reser man dit är det att rekommendera att åtminstone se till att man har vägarna förbi Estadio San Mamés. Publikvrålet kommer eka länge. Busvisslingarna kommer ringa än längre och jublet vid ett mål från antingen Fernando Llorentes panna eller unge Iker Muniains vassa fötter kommer få staden att explodera.

Se till att bege er till Baskien den 10 april för att uppleva en stämning utan dess like, njuta av mat som fått Michelleguiden att smälta och vyer som får vykort att framstå som taskiga polaridbilder tagna på kärnkraftverk.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!