Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Köp en plåt till hatmötet - om ni törs

- 28/02/2011, 21:49 -
Hatet vet inga gränser när Marseille gästas av PSG.
1 av 2

Hatet vet inga gränser när Marseille gästas av PSG.

Claude Paris/AP/SCANPIX

Fransk polis försöker stoppa ett supporterbråk mellan Marseille och PSG:s huliganer.
2 av 2

Fransk polis försöker stoppa ett supporterbråk mellan Marseille och PSG:s huliganer.

SCANPIX

Här får ni det ni behöver veta om en hatmatch på den europeiska kontinenten står högt upp på önskelistan inför vårens semesterresa.

MARSEILLE. Det finns mängder med möten på den europeiska kontinenten som har fått epitet "stormatch" genom åren. Debatter och långa diskussioner har dessutom rasat kring vilken av alla magiska drabbningar som egentligen är den största?

Antingen är det El Clasico, matcherna mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 eller Milanoderbyt som lyfts fram som den största kampen som de olika ligorna har att erbjuda.

Dock finns det en som kanske står ut från mängden. En match där föraktet mellan supportrarna inte vet några gränser.

Av alla de "hatmöten" man kan välja att besöka under våren finns det ytterst få, om ens någon, som når upp till samma stämning som drabbningarna mellan Paris Saint-Germain och Olympique de Marseille kan bjuda på.

Stämningen som fylld av fiendeskap och avsky går nästan att ta på. Och det beror på mängder av faktorer.

Paris mot sydkusten. Centralmakten mot simpelt kommunalstyre. De politiska aspekterna som gör matchen till ett hatmöte är ytterst många. Däribland är att de två klubbarna är mest förankrade i en specifik politisk inriktning av samtliga lag i Ligue 1.

Matchen symboliserar striden som präglat Europa sen början av 1900-talet. Fascismen mot kommunismen.

Årets andra match är inom räckhåll för de svenskar som har modet att ta flyget ner till den franska sydkusten. 20 mars är nämligen det dags för de två antagonisterna att återigen drabba samman. Och vid skrivande stund skiljer endast en poäng de två klubbarna från varandra i toppskiktet av den franska ligan.

Ingredienserna är många, men rent sportsligt står bland annat de ytterst åtråvärda Champions Leagueplatserna på spel. Något som kommer ge matchen enextra krydda i vad som redan är en stökig gryta.