Fredag 30 Jul
Stockholm

Från Nordpolen till Sydpolen

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Äventyraren Johan Ernst Nilson ska den sjätte april ge sig av på århundradets expedition. Han ska ta sig, helt klimatneutralt, från Nordpolen till Sydpolen på ett av de svåraste äventyrsprojekten någonsin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta

Namn: Johan Ernst Nilson

Ålder: 42

Bor: Stockholm

Gör: Äventyrare och föreläsare. Ambassadör för IUCN och MinStoraDag.

Besök Johans blogg.

Johan Ernst Nilson har varit på över 30 expeditioner i 100 länder.

Har du gjort något liknande tidigare?

- Jag har bland annat paddlat kajak till Afrika, bestigit Mount Everest, kört jet-ski över Atlanten, flugit i en specialbyggd gummibåt över Europa, kitesurfat över Grönland, och levt med kannibalstammar på Papa Guinea.

Johan berättar att det är hans mamma som hjälpt honom åstadkomma det han gjort i sitt liv, och att han använt hennes tankesätt i allting han tagit sig för.

- Det började när jag satt med min mor framför teven när jag var 13-14 år. Det var en man på teve som spelade piano och jag frågade vem han var. Hon svarade att det var Elton John. Då ville jag lära mig spela piano, så min mamma sa åt mig att jag måste hitta motivation, fokusera på målet och öva. Jag gjorde som hon sa och fick jobb två år senare som pianist på Grand Hotel.

Johan bytte bort musik mot mer fysiska aktiviteter hände efter en vadslagning med hans vänner.

- Jag satt med mina vänner och de frågade mig hur det gick till med målfokusering. De undrade om jag kunde applicera det på någonting annat, till exempel gymnastik som jag hade fått lägst betyg på i skolan. Det är väl bara att köpa en cykel och dra iväg, sa de.

Nästa dag hade Johan köpt en cykel och skulle cykla iväg till Sahara.

- Efter det har det bara hållit på och jag har applicerat målfokusering på allting jag tagit för mig. Med rätt fokusbild så kan man göra vad som helst.

Nu ska Johan färdas från Nordpolen till Sydpolen på ett klimatneutralt sätt, för att ge ett budskap till allmänheten om den allvarliga miljösituationen. Han ska till exempel cykla i sex månader genom Nord- och Sydamerika för att sedan åka skidor genom Antarktis.

Varifrån kommer engagemanget från om att värna så mycket om natur och miljö?

- Det startade 1997 när jag levde med forskare på Antarktis. Då började jag inse allvaret runt miljön och hur illa det är på glaciärerna. Då gjorde jag dokumentärfilmer och böcker, och la ner mycket engagemang i dessa frågor. Jag började resa runt och föreläsa, och jobbade för United Nations.

Vad är ditt mål med den här resan?

- Mitt mål är att få ut budskapet om miljön men jag gör också det här för inspirationens skull. Jag jobbar mycket som inspirationsföreläsare och mentor. Jag åker till exempel runt på barnsjukhus och skolor runt hela Sverige och föreläser, och så är jag en privat coach för företagsledare.

Ser du några speciella svårigheter eller hinder som du kan stöta på under resan?

- Jag kommer få frostskador och nötningsskador. Går man åtta timmar per dag i ett år så kommer det säkert nöta en hel del på det mesta. Jag kommer antagligen gå ner i vikt och väga ungefär 68 kilo när jag kommer tillbaka. Jag måste förbereda mig proaktivt att inte få några skador.

Resan, som förväntas ta ett år, har man planerat i två år och Johan ska bo i tält som han slår upp längs med färden. Johan kommer också blogga under hela äventyret, vilket man kan följa här på Nyheter24. Han kommer resa ensam, men ser gärna att flera personer kan slå följe.

- Jag har med mig extra cyklar så vem som helst kan komma och cykla med mig i en vecka, vart jag än är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Viktmobbning som skadar en människa

Publicerades: 30 Apr 2012, 11:24

Se Rihannas galna kurvor i minibaddräkt

Publicerades: 30 Jan 2012, 14:09

Veckans biotopp - barnfilmerna fortsätter regera

Publicerades: 30 Nov 2011, 13:48

Vilken är världens bästa plats?

Publicerades: 30 Okt 2011, 07:39

Kelly Osbourne ger sig på Kate Middleton

Publicerades: 30 Aug 2011, 14:00

BildExtra - Victoria Silvstedts heta sommar

Publicerades: 30 Aug 2011, 07:35