Den enda knäck jag gillar..

laissa

Ridsporten har en del konstiga uttryck och ett som jag regagerade på hittade jag inne hos Nellie Berntsson.
I en text som handlar om gramantyglar – någon typ av hjälptygel hon använt på Laissa – skriver hon:
”Hästen knäcker av & lär sig inte använda sin hals & nacke korrekt.”

Knäcker av? Det låter så hemskt – ungefär som att man bryter nacken på häststackaren.
Jag får upp hemska bilder i huvudet av en häst som knäcken av nacken så kan ingen hästkunnig människa tala om för mig vad ”knäcker av” betyder på pålle-lingo så jag slipper gå runt och smårysa vid blotta tanken..

Än så länge är detta den enda knäck jag gillar..

knäck

4 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Haha ja det finns många mysko begrepp i hästvärlden, men jag kan ge mig på att försöka förklara.
    När du rider en häst vill du att den ska ha huvudet i ”lodplan” dvs. lodrätt mot marken, arbeta genom ryggen och sätta sina bakben under sig för att på så sätt bära en större del av sin tyngd på bakbenen. När hästen ”knäcker av” innebär det att den viker in nosen bakom lodplan, nosen blir närmare halsen än vad som är ”korrekt” (obs. en häst kan dock gå bakom lodplan och fortfarande jobba korrekt) och hästen arbetar inte längre genom ryggen och sätter inte sina bakben under sig i den utsträckning som ryttaren eftersträvar. Med en gramantygel som går mellan hästens framben, genom bettringarna och vidare till ryttarens hand kan man lättare få hästen i det läget, men vissa hästar blir så pass heta och farliga för sig själv och ryttaren att man behöver hjälptygeln som extra säkerhet.
    Det var inte helt lätt att förklara i ord, men när man kan rida så känner man det väldigt tydligt i handen för man har inte längre kontakt med hästens mun och man kan inte påverka den förrän stödet är tillbaka.
    Kort och gott så bryter inte hästen nacken på något sätt utan det är ett sätt för hästen att komma undan att jobba korrekt och kan i längden vara skadligt för att hästen slits och bygger inte muskler korrekt.

    En eloge till den som orkade läsa det där 😉

    Googlade och fick fram detta: en häst som knäcker sig är en häst som går med huvudet in i brigan

    Oj detta var nytt för mig också.. Hållt på med hästar i 20 år men aldrig hört knäcker.. Däremot KNÄPPER av är ett vanligt uttryck..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.