Keela njuter av Bali – free of charge.

keela

Det där med marknadsföring på sociala media är alltid en het potatis.
Häromdagen anklagades Tyra för att vara sponsrad på ett hälsotest hon köpt på nätet och blev så pass provocerad av det att hon funderar på att bifoga kvitton på inköpet.
Ja, det kanske är det som behövs?
Bloggare är också människor som konsumerar och ska man inte ens kunna nämna ett varumärke man använder sig av utan att bli anklagad för dolda samarbeten?

Ska alla fyllematsinlägg från McDonalds klockan 04.13 tyda på att de flesta är sponsrade av snabbmatskedjan?

Men givetvis finns det en annan sida av myntet.
Keela – befinner sig just nu på Bali och har postat inte mindre än 24(!) sponsrade inlägg utan att för en sekund andas någonting om ett samarbete.
När samma länkar återkommer i inlägg efter inlägg börjar det osa lite surt..

Vad tycker ni?
Kan ni känna er lurade av bloggarna eller är det så uppenbart vad de håller på med?

Tack för tipset, Malin.

7 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men hon länkar ju så då visar hon ju att hon har ett samarbete?

      Njaeee.. det funkar inte riktigt så. Det måste tydligt framgå i text om det rör sig om ett samarbete eller inte. För den som är nyfiken så finns all information om detta på Konsumentverkets hemsida.

        Okej, visste inte det! Tack 🙂

    Ja, sponsrade och betalda inlägg ska reklammarkeras och ”samarbeten” ska framgå så läsarna själva kan bedöma värdet av råd och tips. Affiliatelänkar (adlinks) ska utmärkas så man kan välja om man vill klicka på dem.
    Att läsarna dessa dagar misstänker samarbeten och smygreklam trots att bloggarna inte nämner detta är inte läsarnas fel. Skulle bloggarna göra rätt och vara öppna med vad som är reklam och vad som är ”redaktionellt” skulle vi slippa problemet.
    Vissa bloggare är bra på detta medan andra mörkar hej vilt (eller åtminstone misstänker man som läsare detta med hänsyn till vad vissa bloggare borde få i form av erbjudanden och vilka inkomster de de facto har, t ex Kenza).
    Så visst, så fort det är en länk i ett inlägg misstänker man ju att inlägget är betald reklam eller att länken åtminstone är en reklamlänk som ger kickback till bloggaren.
    Även Instagram är en stor reklamkanal dessa dagar och hur många instagrammare använder hashtaggen #sponsored ?
    Nu mörkar bloggarna och det beror dels på att man är rädd för skattekonsekvenser om man är öppen med varor och tjänster man får i utbyte mot arbete (dvs reklam på bloggen), dels betalar företagen ofta bättre för ”spontana” inlägg utan reklammarkering då dessa anses ge högre trovärdighet hos läsarna. Detta är ett brott mot Marknadsföringslagen som faktiskt gäller på internet och sociala medier också.
    Så länge uppföljningen från Konsumentverket är så dålig och konsekvenserna av smygreklam så obefintliga kommer detta okynne tyvärr att fortsätta ett tag till.

    Hon skrev i första instagram-inlägget om Bali att det var ett samarbete och hashtaggade med ad och sponsored typ 🙂

      Bra där.. Då hade hon ju bara behövt göra det på 23 bilder till så hade hon varit in the clear så att säga… =)

    Det är tydligen ett samarbete med något som heter Back in Bali:
    ”Our Back in Bali Membership card provides you with valuable discount offers to save you hundreds of dollars on your next visit to Bali. Listed on our website are hundreds of discounts available at our partnering hotels, villa’s, restaurants, bars, and entertainment attractions in Bali.
    A Back In Bali Membership card costs $25 and is valid for one year, it’s the ideal travel accessory to achieve your perfect holiday in Bali ”the island of God”. Back In Bali also provide extensive reviews on our list of partners so our members are well informed with expert insight and travel advise before your holiday begins.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *