Jag har svaret..

Angelica Blick:

Jag sitter i ledningsgruppen för en utbildning av Marknadskommunikatörer inom Sociala Media och vi hade ett möte idag inför nästa kursstart och då kom frågan upp hur det kan komma sig att många utexaminerade kommunikatörer skriver en alldeles undermålig svenska och jag trodde mig veta svaret – så klart.

Texterna som många unga läser och tar intryck av idag kommer från bloggare – författade av människor som inte ens gått ut gymnasiet och som varken kan grammatik, meningsbyggnad eller hur man INTE särskriver.
Dessa texter är det som delas och som även citeras eller länkas till i tidningar och sociala media.
Det är inte konstigt att dagens ”ungdom” skriver som lobotomerade neandertalare.
fett
Ta den här texten av Angelica Blick.
Hon lyckas – i denna korta och ytterst o-uttömmande text få in ordet ”FETT” hela tre gånger.
Det är ju inte briljant språkbruk om man säger så men det är texter som denna som många av studenterna på den här utbildningen läser och tar intryck av.

Jag säger inte att man behöver skriva en halv avhandling varje gång man vill uttrycka sig på sin blogg men vi behöver väl inte gå BAKÅT i utvecklingen till tiden då vi uttryckte oss genom att grymta och klubba varandra i huvudet med knölpåkar?

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Frågade mitt ex brorson hur det kom sig att han inte kunde stava ett relativt enkelt ord på svenska en gång. Då var han 14 år gammal. Han svarade att ”vadå, i skolan räcker det att läraren förstår vad man menar när man skriver”. Så… Kanske behöver man inte nöta glosor och träna skrivstil i skolorna numera? Kan tycka det är rätt dåligt, iallafall med rättstavningen och grammatik osv… Sen är jag själv ingen expert på varken stavning eller om något är ett verb eller adjektiv. Meningsuppbyggnad är jag inte heller proffessor i, but still though!

      Jag är svensklärare på högstadiet och det räcker absolut inte med att vi förstår vad eleven menar. Både läroplanen, det nya betygssystemet och de rättningsmatriser vi använder är tydliga och ganska ”hårda”.
      Både forskare och lärare ser faktiskt en negativ utveckling i läsförståelse, ordförråd och skriftspråk och det verkar bero på att barn och ungdomar läser mindre och föräldrar läser mindre för sina barn.

      ”Forskning visar att 80 % av vårt ordförråd kommer från tryckt text.
      En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000 – 7000 ord.
      En sjuttonåring som har läst och/eller lyssnat regelbundet på texter har ca 50 000 – 70 000 ord i sitt ordförråd.
      En sjuttonåring som inte läst och/eller lyssnat till texter har bara ca 15 000 – 17 000 ord i sitt ordförråd.”
      Saxat från senaste Pedagogiska magasinet. Som ni ser är det en enorm skillnad. En sjuttonåring som inte läst/lyssnat texter har bara ett ordförråd lite större än en sjuårings. Sjutton. Då går man i gymnasiet.

      (Förlåt för lång text, brinner för språkutveckling och barn och ungdomars inlärning)

        Ingen fara alls med den långa texten, är lättad att det inte är som pojken sa med läroplanen haha! Tack för infon, uppskattas! 😀

        Samt som en f.d. lärare berättade för mig. Att skriva för hand, är viktigt för hjärnans utveckling. Sambandet mellan hand, hjärna och. syn. Det tappas när man bara trycker på tangenter.

        Någon som vet var man kan hitta vetenskapliga fakta om det?

        Sofie, här är en avhandling jag tycker är intressant:

        http://oru.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A689942&dswid=4222

        och här är en annan mycket bra:

        https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/2862534

        jag rekommenderar Diva, Google Scholar och ditt lokala universitets tesaurus för fler 🙂

    Ungdomar från förorten adderar hela tiden slangord till svenska språket som inte borde få förekomma. Detta är en av de största anledningarna till att ungdomar skriver (och även i vissa fall pratar) som apor, som du säger. Ett exempel är just ”fett”.

      Det är dock inte bara ungdomar från förorten som adderar slangord.

      Det var det dummaste jag hört. Det svenska språket har och kommer alltid vara under ständig förändring. De äldre generationerna har och kommer troligtvis alltid tycka de yngres språk är slarvigt och ovårdat. Sådeså. Det beror inte på ungdomar från förorten.

        Det beror till största del på ungdomar som drar till med slang jo.

        Slang och språklig förändring är en sak. Att läsförståelse och stavning försämrats drastiskt, att studenter på universitet skriver på samma nivå som mellanstadieelever är enormt samhällsproblem som kommer få svåra konsekvenser för de individer som inte behehärskar språket.

      ”Ungdomar från förorten”? Snarare alla ungdomar. Inget fel med det heller, tycker jag.

      Finns det något positivt runt dig i ditt liv alls och något som du ser på utan negativa fördomar? Finns det någon annan än du som är bra i dina ögen eller gillar du inte ens dig själv?

      Mitt svar till dig i vår senaste dialog…
      ”Nej inte sluta var den du är men sluta att sprida negativ stämning samt komma med ombedda pekpinnar”

      Jag börjar tro att vi behöver kärleksbomba Frida. Hon verkar inte så glad och det kanske hjälper med lite kärlek.

      Kram på dig Frida.

        Vad var det jag skrev nu som var negativt menar du? Jag bara bekräfta det som C skrev att språket är nersmutsat. Detta är en skvallerblogg, klart man måste få skriva vad man tycker då? Tack för din omtanke men kan du sluta kommentera allt jag skriver? Det är vissa saker som jag tycker är negativa men det allra mesta ser jag positivt på.

        Och förresten, du själv får skriva precis överallt om vad du tycker om olika saker och situationer. Men så fort jag skriver något som du inte håller med om så ska du trycka ner en. Sluta använda härskartekniker och som sagt, sluta kommentera exakt varje sak jag skriver om. Svin!

        Du kan kalla mig för svinnetta. 🙂

        Frida, med tanke på att du själv inte är jätteduktig på att skriva, stavar fel, sätter ut fel skiljetecken, glömmer skiljetecken osv, så kanske du inte är rätt person att prata om hur nedsmutsat språket eventuellt är.

        Ok, Du frågade.

        Kan du inte se det problematiska med att ha med förorten och apa i samma kommentar?

        Du får skriva, ingen som hindrar dig, men jag får också reagera och jag gillar inte det jag ser från dig och jag är inte ensam.

        Så här Frida. Jag håller med dig om att språkbruket i förorten är ett problem som behöver adresseras. Inte för samhällets skull utan för individen som växer upp där. Jag har bott i tillräckligt med många länder för att veta att om man inte pratar språket på det mer korrekta viset så förpassar man sig till ett liv där dörrar stängs för en. Stort problem som måsta tas på allvar. Jag är på riktigt upprörd över att inte ens rektorn på skolorna i förorten talar korrekt svenska. Helst borde det vara utan en markant brytning också. Går vi sedan vidare till lärarna så förstärks problemet. Var ska dessa ungdomar lära sig språket som öppnar alla dörrar fr dem? Som inte för alltid förpassar dem till nästintill ”andraklassens medborgare”. För inte ens SVTs programledare gör det utan de ska vara hippa och inkluderande utan att de själva förstår att de ser till att förstärka utanförskapet.

        Så Frida, jag håller helt med dig om din grundpoäng. skillnaden är att jag aldrig skulle skriva att de pratar som apor (har dessutom aldrig hört en apa prata. möjligtvis vråla). Kan du se skillnaden i hur vi båda utrycker oss och vilka olika signaler vi sänder?

        Vad tycker du poängen skulle var med att uttrycka sig korrekt i en SKVALLERBLOGG?! Jag är inte fullt lika noga med det som dig. Du är en så himla mycket bättre människa än mig för du ”kan minsann konsten i att uttrycka sig korrekt i skvallerbloggar”. Vilken viktig roll du fyller. Då säger vi så, hejdå!

        PS Jag var faktiskt uppriktig med att vilja önska dig en kram. Förstår att du inte vill ha den från mig om än virtuellt, så jag önskar dig att någon annan ger dig en idag från någon som du vill ha den från.

        Men trollar du eller kan du inte se vilka fruktansvärda fördomar som finns inom dig och att det är viktigt att inte uttala dem högt?

        Jag har aldrig sagt att jag är en bättre människa än du, jag är till skillnad från dig som du själv säger att du är inte svart/vit. Finns säkert områden som du är mycket bättre människa än jag är på.

        Men i det här fallet så suger du big time.

        Men hallå?! Detta är en skvallerblogg så varför skulle man inte få skriva som man tycker? Ska jag vara falsk och klappa händerna, säga ”oh, så fantastiskt” och bara stryka medhårs menar du?!

        Frida jag vet inte hur ja ska förklara skillnaden för dig om du inte ser det på egen hand.

        Gör ett försök….

        Jag börja de men slutade. Jag kommer inte klara att nå fram till dig. Kanske någon annan är bättre än jag på att få dig att förstå vad som är ok att skriva negativt om och vad som inte är det. När det är mobbning eller rasism eller när det är berättiga kritik. När något är berättiga kritik eller bara att spy onödig galla. När nåogot är konstruktivt eller när något bara är rena skära elakheter.

        Mobbing, rasism, galla eller elakheter hör inte hemma någon stans. Inte på en skvallerblogg inte i vardagsrummet eller på jobbet. Aldrig ok.

        Vad som är ovan får någon annan hjälpa dig med att förstå.

        Inektivet? Är inget ord som finns. Se till att inte ta på dig kostymen innan du kan fylla ut den till nästa gång du.

        Nej det gick lite fort där 😉

        https://sv.wiktionary.org/wiki/invektiv

      Vet du hur mycket ord ”normal” svenska idag innehåller som från början ansågs som slang? Hur tror du att språket utvecklas Frida? Vet du ens hur annorlunda svenskan är nu än för 100 år sedan? Och hur smutsar slang från förorten ner svenskan menar du? Svenskan har ALLTID påverkats och utvecklats det är inget nytt koncept liksom.

        Hur slang smutsar ned svenskan ? Jo men kolla på ett avsnitt ur ”ex on the beach” t.ex. så kan du komma och påstå sen att ungdomar från förorten inte smutsar ner det svenska språket. Tror du på fullaste allvar att t.ex. ” det är fett bra” och ”brush” kommer att finnas med i svenska språket? Det är skillnad på slang och slang. Jag blir mörkrädd om du anser att det är föredömligt att språket utvecklas i den riktningen.

        Du kanske snarare borde fråga dig själv varför du tycker att just den här typen av slang smutsar ner och inte annan typ av slang? Jag tror absolut att dessa ord kan bli etablerade svenska ord. Shoo, len och guzz finns numera i svenska ordlistan, trots att konservativa surpuppor som du sa att dom inte var riktiga ord en gång i tiden.

        Onödigt med inektivet surpuppa. Fall inte till föga är du snäll. <3

        Varför jag tycker att förortstugg smutsar ner mer? För att det är taget utifrån och om ingen skulle översätta vad det betyder så skulle ingen förstå vad det var, det hör inte hemma i svenska språket. Det låter för*ävligt helt enkelt.

      Och eftersom det här är en skvallerblogg måste man vara rasistisk? Eller använda ett dåligt språk?

      Alla språk förändras successivt och berikas av låneord från andra språk. Så och svenskan. Ser inget negativt i det.

        Ok så du ser det som positivt om svenska språket skulle ”berikas” med ord såsom ”japp” och ”jizz”?! Nej, ett välvårdat språk kommer man så mycket längre på.

        Trött på rasistsnack? Vem har ens skrivit något rasistiskt?

        S: Frida. Så enkelt var det att svara på den frågan.

        Vad var det rasistiska Frida skrev? Missade nog det

    Angelica skrev inte så här förr.
    Förr skrev hon väldigt bra texter som faktiskt hade betydelse men idag vet jag inte vad som hänt. Har slutat läsa hennes blogg på grund av hennes tråkiga upprepande texter. Dom är lika upprepande som Tutti Fruttis fruktfat.

    Så går det när dagens barn blir curlade av rövhål till föräldrar. Det finns inga krav på barnen, för då blir de ”kränkta”. Fatta om typ 25 år, när de är vuxna och ska vara i arbetslivet. Haha. Arbetsdagarna kommer vara fyllda av seminarier om hur man inte kränker varandra, medan arbetsuppgifterna flyttar till billigare länder där jobben blir gjorda. Sverige är fan ett för bra land i många aspekter alltså…

      Så kan de ringa mamma om att de känner sig kränkta av chefen och så kan hon skriva arga mail…

    Just Angelica av alla skriver så fruktansvärt dåligt. Använder alltid fel på ”de” och ”det”. De betyder två helt olika saker för sjutton!!

    Jag avskyr när folk inte kan stava! Är själv Kommunikatör och hennes texter driver mig till vansinne.

      Men man märker hur fel samhället har blivit. Idag frågade elever min gamla lärare på Universitetet vad som menas med utskrift.

      Säger hon som använder versaler där versaler inte ska användas. 😉

        Även hon kan glömma det när mobilen gör det automatiskt ?

    Jag tycker att fler skulle använda uttrycket ”fett magiskt” i alla relevanta sammanhang. Det är ett behändigt uttryck som gör att man slipper leta efter överflödiga synonymer.

      Hahaha

    Folk som skriver ÄN istället för EN. Som kissan för att ta ett exempel av många… HUR kan man ens få för sig att skriva ”äns egen uppfattning”?! Eller fröken Strömberg som efter alla dessa år fortfarande inte lärt sig att en ny mening = stor bokstav.

      Jag har också väldigt svårt att förstå vart det kommer ifrån att man skriver ”äns” ist för ”ens”.

      Fröken Strömberg är lika duktig på att skriva ”dej” och inte ”dig”, sjukt irriterande, haha! :p

    Åh är det Nackademins utbildning du menar? 😀

    Jag tror inte att folk idag stavar sämre för att dom läser bloggar. Jag tror snarare det beror på att samhället är mer digitaliserat i allmänhet och vi får inte öva på stavningen på samma sätt. Som jag förstår det gör dom flesta eleverna sina skolarbeten på datorer. Alltså jobbar dom i rättstavningsprogram hela tiden. För att inte nämna autocorrect på telefonen samt att många datorer även flaggar för felstavning när du exempelvis skriver en facebook status. Förut skrev man det mesta för hand och det var nog lättare för lärare att uppmärksamma stavfel etc då.

    Sen kan jag bli lite less på alla språkpoliser som antar att vi som stavar fel och inte greppar grammatiken helt gör det för att vi är korkade/lata/outbildade. Jag har exempelvis alltid kämpat med stavning och grammatik och det har inget med nämda saker att göra.

    När det kommer till Angelica blir jag bara allmänt less på hur hon missbrukar ordet ”fett”. Dessutom är det bara töntigt att försöka leka ”getto” som hon själv beskrivit sig själv som när man uppenbarligen kommer från en vanlig medelklassfamilj.

    Som språkpolis av den gamla skolan brukar jag reta mig på förens eller förrens istället för förrän.
    En av mina käpphästar är också skillnaden mellan före och innan för att inte tala om de/dem som allt färre verkar behärska.

      Var vs vart kvalar också. 🙂

        Håller med om att det skorrar när någon skriver eller säger ”vart har du köpt skorna?” men tyvärr har skillnaden mellan var och vart börjat försvinna i dagligt språkbruk så risken är att det anses som ”riktig svenska” när så många inte skiljer på var och vart.
        När tillräckligt många tillräckligt länge har sagt fel så blir det till slut rätt. Trist men så fungerar språket.

        Håller verkligen med om de/dem. Men när säger man var/vart för att vara korrekt?

        @M: Var är ett ställe vart är en riktning.

        Vart ska du åka?
        Var är du?

        eller..

        –Var är befintlighet och vart är riktning.
        Var bor du?
        Vart flyttade du?

        Så var vissa då blir blandar ihop riktning med ställe blir.. Vart ska du, för de ser inte vilket av det två de ska använda när frågan borde vara…Var ska du.

        Norröver i Sverige säger många vars för både var och vart.
        Det kan vi kanske använda även i rikssvenskan?
        Fråga: Vars har du köpt din snygga klänning, Isabella?
        Svar: Den har jag inte köpt för den är en muta från Lindex.

    Själv skriver jag slarvigt som en kråka, men jag kan om jag vill. Har bara inte tiden att vara noggrann och tycker väl att det i bloggvärlden är intressantare att få iväg sina tankar än att det blir korrekt skrivna, men…

    ..en grej som jag retar mig på och som blivit vedertaget även bland dem som pratar korrekt svenska, är att säga jag växt istället för att säga jag har vuxit. En växt är och förbliver ett substantiv för mig ink när vi pratar om en uppväxt, vilket är ordet som jag tror ligger till grund för att folk börjat skriva att de växt.

    *ryyyyser* 😥

      Både växa – växte – vuxit och
      växa – växte – växt
      finns i SAOL men vuxit står först och anses väl som den mest etablerade formen.
      Själv gör jag nog skillnad mellan vuxit och växt. Gäller det människor känns
      vuxit bättre (Oj vad grabben har vuxit!) men när det gäller föremål så använder
      jag hellre växt (Staden har verkligen växt under de senaste åren).

        Jag vet men det har inte stått med SAOL så länge.

    Så här går det när man bara har gått i ”Livets hårda skola”. 😉 Tänker speciellt på Dessie, Paow och Isabelle Strömberg.

    Hur kan man bli en utexaminerad kommunikatör om man inte hanterar det svenska språket? Läser själv på universitetet och där är de väldigt noga med språket, trots att jag inte studerar ett område med jättestort fokus på det skriftliga språket.

      Är Angelika utexaminerad kommunikatör? Hon var väl bara med på ett möte för att hon är bloggare eller har jag missat något? I så fall: God help us all.

        Lisa, läs CamCam’s inlägg igen så tror jag att du förstår vad Eazy menar med sin kommentar.

    Vad jag tror är att nu så tillhör det skrivna språket alla, alla har möjlighet att skriva och göra sig hörda, vi kommunicerar vardagligt i skrift och läser mindre av professionella författare. Det skrivna språket blir mer vardagligt, ungdomar skriver så som man pratar och känner kanske inte att det spelar någon roll eftersom det är deras sätt att uttrycka sig och inte i första hand. skriva en text. Och sen så växer även ungdomarna upp, jag har kvar mail från när jag var 15 och jag kan säga att det inte var särskilt bra skrivet. Slang tycker jag dock är enbart bra och intressant, var generation har sitt och så har det alltid varit.

    Många av er glömmer att folk har totalt olika språk i olika situationer. Hon skriver en blogg, inte en C-uppsats.

    Ang. slang, förorten och brytning:
    – ”tjej” ansågs vara ett hemskt ord att använda som vi idag använder varje dag.
    – individer från förorter har olika sociolekter, precis som vem som helst och kan oftast behärska det svenska språket normalt i skolan.
    – Någons brytning ska inte påverka huruvida de jobbar som rektor eller läkare. Kompetens är kompetens.

      Då är ju frågan vad som skall räkans som kompetens för nämnda ämbete,,, men visst någon med stark brytning kan jobba som rektor men då inte i områden där barnen behöver höra korrekt svenska. Bättre då att jobba inom distrikt där de flesta barnen får svenskan hemifrån så kan dessa utgöra referens för dem som inte har det hemifrån.

      Men att ha ledningen och lärare med otillräcklig svenska i områden där barnen inte får höra språket annars i vardagen är att slå undan benen från dem. Att du vill vara snäll mot rektorn i det fallet är detsamma som att inte vilja ge baren deras bästa förutsättningar att klara sig i samhället i stort eller inte ens klara av att studera förbi gymnasiet. Att inte tänka så är antigenen dumt eller faktiskt rent elakt mot barnen. Du låser alla möjliga dörrar för dem eller gör iaf livet onödigt svårt för dem. Vems intresse ska gå först här? Någons rätt till att få arbeta med det hen vill eller barnens rätt till mesta möjliga kunskap?

      Allt går inte alltid lika bra eller är inte ens lika bra. Det må vara tråkigt och orättvist men inte desto mindre sant.

      PS En läkare som inte kan kommunicera med sin patient om hen har patientkontakt är inte kompetent som läkare i det landet. Hen kan då potentiellt vara livsfarlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.